Ajansoto.com’un bu haftaki konuğu Ford’un küçük sınıftaki SUV modeli (B-SUV) olan Puma ST Line. Bir çok test yazımda da bahsettiğim gibi arabalara meraklı 5 yaşındaki oğlum İbrahim Ata, Ford Puma’yı görünce “ Baba ben bu arabayı televizyonda görmüştüm çok güzel hem de benim istediğim mavi renkli hadi gezelim” derken gözlerinin içi gülüyordu o kadar heyecanlıydı ki anlatamam.
Puma, yollarda dikkatleri üzerine çekmeyi ve merak uyandırmayı başaran bir otomobil olmuş. Baba-oğul beraber Puma’ya bindik ve İstanbul tur attık, aracı yolda ve park ettiğimiz yerlerde gören bir çok kişi yanımıza gelerek aracı çok beğendiklerini ve iç mekanını görmek istediklerini söylediler.
Biz de tabi Ford Puma’yı mümkün oldukça göstermek istedik. Akaryakıttaki durdurulamaz zamlara adeta meydan okuyan Puma’nın ekonomik tüketimiyle cebinizin dostu olduğunu söylemek isterim. Şimdi de size Puma ile ilgili izlenimlerimizi aktaralım. Son yıllarda SUV sınıfına artan ilgi, markaları her sınıfta SUV modelleriyle var olmaya yöneltti.
Küçük SUV olarak da tabir edilen B-SUV segmenti de bunların başında geliyor. Hemen hemen her marka bu sınıfta ben de varım, rekabete hazırım demek için modelini tüketicilerin beğenisine sunuyor. Kimi tasarımıyla farklılaşırken, kimi performans kimi de teknolojik özellikleriyle öne çıkmaya çalışıyor. Bu markalardan biri de Ford. Bu sınıfta EcoSport modeli de bulunan marka, karizmatik tasarımı ve performansıyla dikkat çeken Puma ile B-SUV’da iddiasını artırmayı hedefliyor. Ford, otomobil severlerin artan ilgisine paralel olarak SUV ve SUV karakterini yansıtan crossover modelleriyle ürün portföyünü zenginleştirmeye devam ediyor. Şehrin en yeni, en havalı ve en stil sahibi üyesi Yeni Ford Puma, farklı tasarımı, yenilikçi teknolojileri ile segmentine yeni bir soluk getiriyor, şık ve sportif çizgileriyle Ford’un tasarım karakterinde geleceğe doğru yepyeni bir sayfa açıyor.
TASARIMI HER YERDE DİKKAT ÇEKİYOR
Ford Puma, küçük SUV’lar arasında en güzel görünen ve dikkat çeken modellerin başında geliyor. Kıvrımlı ve gergin hatları rakiplerinden ayrışan Puma, ST-Line gövde kitiyle daha da sportif bir görünüme sahip. Fiesta ile aynı platformda üretilen Ford Puma’da alçak ve eğimli tavan çizgisi, önden arkaya doğru yükselen ve arkaya doğru iyice genişleyen omuz çizgisi dinamik ve güçlü bir görünümü beraberinde getiriyor. Yatay formlu iki parça stop lambası tasarımı, sadece daha geniş bir arka görünüm sunmakla kalmıyor aynı zamanda bagaj erişimi ve kullanımını kolaylaştırıyor. 4207 mm’lik uzunluk 1777 mm’lik genişlik ve 1534 mm’lik uzunluk ölçülerine sahip Puma’nın sıra dışı bagajnın hacmi ise 456 litre.
HUZUR VEREN İÇ MEKAN
Dışardan bakıldığında küçük bir otomobil izlenimi yaratan Ford Puma’nın sunduğu yaşam alanı hiç de öyle değil. Bu araçta yolculuk yapacakları şaşırtan bir genişliğe sahip. Her zaman olduğu gibi ön tarafta yolculuk edecekler daha şanslı tabi. Ön tarafta sunulan yaşam alanı özellikle omuz genişliği konusunda sınıfının en iyilerinden biri. Arka tarafta boyu biraz uzun olanlar için diz mesafesi konusunda sıkıntı yaşanabilir. Arka tarafta sunulan baş mesafesi başarılı. Kokpit ve orta konsol tasarımı derli toplu ve ergonomik açıdan bir sıkıntı yaşatmıyor. Test aracımız ST-Line donanım seviyesine has kırmızı detaylara ve metal pedal setine sahip. Malzeme kalitesi yüksek olan iç mekanda, teknoloji beklentileri de rahatlıkla karşılanıyor. Eşya gözlerinin sayısını ve bagajın kullanışlılığını da yeterli buldum. Orta konsol üzerinde yer alan ve sonradan takılmış gibi görünen multimedya ekranının orta konsolun içine monte edilmiş olmasını tercih ederdim.
FARK YARATAN BAGAJ
Otomobilin fark yaratan detayı ise bagajda gizli MegaBox adı verilen sistem. Bagaj zeminin alt kısmında hacmi 80 lt olan, 30 cm derinliğinde plastik bir bölüm var. 80 kg taşıma kapasitesi olan bu bölümde saksılı büyük çiçeklerin taşınmasına olanak tanıdığı gibi, kirli bot ve çeşitli ıslak malzemelerin taşınmasına da uygun.
BAŞARILI BİR SÜRÜÇ İMKANI SUNUYOR
3 silindirli 1 litre EcoBoost turbo benzinli motor 125 HP güç ve 200 Nm tork üretiyor. Motor küçük olmasına rağmen performans konusunda boyundan büyük işler başarıyor. Motorun sunduğu gücü sonuna kadar kullanma hissi bana büyük keyif verdi. 7 ileri oranlı ve çift kavramalı otomatik şanzımanla eşleştirilen 1 litre EcoBoost turbo benzinli motor performans konusunda beklentileri karşılamakta sorun yaşamıyor. Fabrika verilerine göre 0-100 km/s hızlanması 10.2 saniye, son hız ise 190 km/s. Sürüşü canlı ve motor sesi sportif. Sürüş modu seçicisi ile farklı ihtiyaçlara yönelik olarak sürüş karakteri değiştirilebiliyor. Fabrika verisi ortalama yakıt tüketim değeri 4.9 lt/100 km olan Puma ile karma yol şartlarında 6.9-7.1 lt/100 km’lik değerler elde ettim.
KONFOR VE YOL TUTUŞ
Ford, HB ve Sedan kasa tipi otomobillerinden alışık olduğum karekteristik sürüş keyfini yüksek yapısına rağmen Puma’da da yaşadım. Sürüş keyfinin yanında sürüş güvenliği konusunda da marka standartlarını aynı şekilde bu otomobile de taşımış. Elektronik yardımcılarının da getirdiği önemli artıyla Ford Puma sınıfının en güvenli araçlarından biri olmaya başarıyor. ST Line’a özel biraz sert süspansiyon sistemine sahip olması sürüş konforunu bozmuyor. Sessizlik konusunda da sınıfının beklenen değerlerini karşılıyor. Ford Puma, sürüş keyfi ve sürüş güvenliği konusunda sınıfının ön plana çıkan modellerinden biri olarak beğenimi kazandı.
5 YILDIZLI GÜVENLİK ÖZELLİKLERİ
Ford Puma EuroNCAP çarpışma testine 2019 yılında girdi. Çarpışma testini en yüksek puan olan 5 yıldız alarak tamamladı. Yetişkin yolcu güvenliğinden yüzde 94, çocuk yolcu güvenliğinden yüzde 84, yaya güvenliğinden yüzde 77 alırken, güvenlik yardımcılarından yüzde 74 aldı. TEKNİK ÖZELLİKLERİ Motor: 1.0 Motor Hacmi: 999 cc Silindir Adedi: 3 Maksimum Güç: 125 Hp 6000 d/d Maksimum Tork: 200 Nm 1400-4500 d/d 0-100 km/s Hızlanma 10.2 sn Maksimum Hız: 190 km/s Frenler (ön/arka): Hava Kanallı Disk/disk Şehir İçi: 5.8 lt Şehir Dışı: 4.3 lt Karma: 4.9 lt Boyutlar (u/g/y): 4207/1777/1534 mm Bagaj Hacmi: 456 lt Boş Ağırlık: 1326 kg