Site icon Ajans Oto – Otomobil Haberleri

Araç kaplatırken nelere dikkat etmeliyiz?

Merhaba beyler, bugünkü yazım özellikle sizler için. Erkeklerin arabalarına ne kadar önem verdiklerini, araçları ile nasıl bir duygusal bağ kurduklarını çok iyi biliyorum. Ben de sizin kadar olmasa da bir miktar arabama düşkünüyüm. Elimden geldiği kadar ilgilenmeye, temiz tutmaya ve bakımlarını zamanında yaptırmaya özen gösteriyorum. Bugün, çok uzun zamandır ilgimi çeken, siz otomobil tutkunlarının da ilgisini çekeceğini düşündüğüm bir konuya değinmek istedim.

Trafikte giderken hepimiz en az bir kez mutlaka fark etmişizdir. Yanımızdan bir araba ışıl ışıl parlayarak geçer ve biz arkasından bakakalırız. “Peki benim aracım neden böyle parlamıyor?” sorusunu kendimize sorup dururuz. Ne kadar titiz davransak, yıkatsak ve bakım yaptırsak da ilk andaki o parlaklık en fazla birkaç gün devam eder ve biz arabamızın o eski hali ile tekrar baş başa kalırız.

Peki bu nasıl oluyor? Nasıl bu arabalar fabrikadan yeni çıkmış gibi parlıyor?

Günlük hayatta araçlarımız sürekli olumsuz dış etkenlere maruz kalır. Özel bir garajınız var ise ve araç genelde garajda ise yıpranma süresi daha uzun olabilir; fakat böyle bir durum söz konusu değilse aracınızın boyası dış etkenlerden hızlı etkilenir, zamanla matlaşır, çizilir ve ilk günkü görüntüsünden hızla uzaklaşır. Böyle bir durumda, bir aksiyon almak kaçınılmaz hale gelir. Araç kaplama, ihtiyacınıza karşılık veren çözümlerden birisidir.

İtiraf etmeliyim ki bu işi araştırmaya ilk başladığımda bu kadar derin bir konu olduğunu hiç düşünmemiştim. Araç kaplamanın birçok türü var; her birisinde de bu işi iyi yaptığını iddia eden birçok işletme var. Peki aracımızı kaplatmaya karar verdiysek nelere dikkat etmeliyiz? Hangi tür kaplama yaptırmalıyız? Hangi kaplama bizim aracımız için daha uygun? Bu işin maliyeti nedir? Bu ve benzeri sorularınızın yanıtını bu yazıda bulacaksınız.

Araç kaplama nedir?

Aracın boyasına müdahale etmeden, kaporta üzerine çeşitli yöntemlerle yapılan kaplama işlemidir. Genellikle otomobilin boyasında oluşabilecek solma, aşınma, çatlama, soyulma veya dökülme gibi tahribatları engellemek amacı ile kullanılan bir uygulamadır. Aracınızın renginden, görüntüsünden, dizaynından, tasarımından memnun değilseniz; aracınızın orijinal boyasının korunmasını ve ilk günkü gibi parlamasını istiyorsanız; çizilmeye ve ufak darbelere karşı aracınızı korumak istiyorsanız veya aracınızın mevcut durumundan sıkıldınız ve yenilik istiyorsanız, araç kaplama tam size göre. Kaporta üzerine boya işlemi yaptırmadan, folyo ile kaporta sacının kaplanması yöntemi ile istediğiniz renkte bir araca kavuşabilirsiniz. Amacınız renk değişikliği değil; fakat aracınızın dış etkenlere karşı daha dayanıklı olmasını, görüntü olarak daha parlak ve sağlıklı görünmesini istiyorsunuz. Bu durumda yine şeffaf folyo kaplama, elmas ya da seramik kaplama yöntemleri ile aracınızı yeni bir görünüme kavuşturmanız mümkün.

Araç Kaplamanın Ne Tür Faydaları Vardır?

Araç kapla işlemi aracımızı taş izleri, kuş pisliği, asitli yağmur suyu, kuyu suyu, zift, reçine, katran, otopark sürtmeleri, hafif araç çizilmeleri, boya tozu, polyester tozu v.b. gibi bir çok dış etkene karşı korumaktadır. UV (ultraviyole) ışınlarının yıpratıcı etkisine karşı boyayı korumakta; boyayı solma ve sararmaya karşı daha dayanıklı hale getirmektedir. Aracınız daha parlak ve sağlıklı görünmektedir. Kaplama sonrası oluşan pürüzsüz yüzey sayesinde otomobilin kaportası su tutmamakta; çamur, kuş pisliği gibi kirlerden daha kolay arınmaktadır.

Aynı zamanda aracınızın boya yüzeyinin korunması ile araç değeriniz yıllar geçse de aynı işlemi yaptırmayan emsallerine göre çok daha iyi durumda olacaktır. Yani değer kaybı minimum düzeyde kalacaktır.

Araç Kaplama Türleri Nelerdir?

Folyo kaplama, seramik kaplama ve elmas kaplama gibi temel yöntemler en çok rağbet gören kaplama yöntemleridir. Sırasıyla bu yöntemlerin üzerinde duralım.

FOLYO KAPLAMA

Aracınızı karbon, altın rengi, kamuflaj veya aklınıza gelebilecek herhangi bir renk veya desen ile kaplatmanız folyo kaplama ile mümkündür. Araç kaplama yapan firmalar mat kaplama, parlak kaplama, parlak metalik kaplama ve parlak simli kaplama gibi geniş seçenekler sunmaktadırlar. Maliyetleri çok uygun olmasa da araç boyamaya göre avantajlıdır; çünkü sıkıldığınızda veya daha iyi bir kaplama modeli beğendiğinizde aracınızın kaplamasını söktürerek değiştirebilirsiniz.

Folyo kaplama, kaportaya herhangi bir işlem uygulamadan araç yüzeyine yapıştırma yöntemi ile uygulanmaktadır. Kaporta boya işlemine göre fiyat olarak biraz daha ekonomiktir. Daha önemli olan konu, maalesef Türkiye’de araç üzerinde herhangi bir boya işlemi olursa piyasa şartlarında fiyatlar düşmektedir. Bu durumda en makul çözüm araç kaplamadır. Çünkü, profesyonel bir şekilde uygulanan bu hizmet, kullanılan ürün kalitesi ve uzman bir işçilik ile buluşunca sonraki dönemde eski haline gelmesi yaklaşık 5-10 saatlik bir emek ile mümkündür.

İki farklı türü vardır

Folyo kaplamanın, PVC ve poliüretan olmak üzere iki farklı türü mevcuttur. PVC kaplamalar, daha uygun fiyatlı olup yapıştırıldıkları yüzeyde kendilerini belli etmektedir; fakat poliüretan filmler yüzeyde adeta kaybolmaktadır. Zaman içindeki değişimleri de gözle görülür niteliktedir.  Son yıllarda firmaların gerçekleştirdiği AR-GE çalışmaları ile üretilen poliüretan filmler, kendini ve boyayı koruyabilir niteliktedir. Üstün su itici özelliğe sahip ve aynı zamanda araca pürüzsüz bir görünüm sağlamaktadır. Kılcal çizikler sıcak su ile tamir edilebilmektedir.

Araç parçalarının sökülmesine dikkat edin!

Araç kaplama işlemini yaparken öncelikle araçtaki kaplanmayacak bölgeler yani farlar, stoplar, bakalitler, kapı kolları, ekstra plastik aksamlar vb. sökülmektedir. Bu parçalar söküldükten sonra araca özel temizlik maddeleri ve solüsyonlarla temizlik işlemi gerçekleştirilmektedir. Bu işlem tamamlandığında ise aracınızın gövdesine birebir uygun olarak hazırlanan kaplama folyosu profesyonelce yerleştirilir. Son işlem olarak sökülen parçalar geri takılır ve aracınız hazır !

Unutmayın! Araç folyo kaplama işlemi yaptıracağınız yerde, herhangi bir işleme başlamadan önce araç parçalarının sökülüp sökülmeyeceği konusunda tam olarak bir mutabakata varmanız gerekir. Çünkü parçaların sökümü sırasında, herhangi birinin kaybolması veya zarar görmesi size pahalıya patlayabilir. Bu konuda mutlaka uzman bir kişiden destek alın.

Ürün kalitesiz ise vay halinize!

Folyo kaplamada en önemli nokta işçilik ve kullanılan malzemenin kalitesidir. Kaplama işlemi çok hassas ve titizlikle bu işin profesyonelleri tarafından yapılmalıdır. Bu nedenle çok iyi bir araştırma yapmanızı ve gerçekten güven duyduğunuz bir yerde yaptırmanızı öneririz. Zira özellikle uzak doğu menşeili ürünlerin kalitesi oldukça düşük olmakta; en kötüsü de bu kalitesizliği gözle asla ve asla fark edemeyecek olmanızdır. Maalesef uygulanan ürün kalitesiz ise zaman geçtikçe aracınızın kaplaması renk değiştirecek, solacak ve ilk uygulandığı zamanki renginden ve görüntüsünden çok uzakta olacaktır. Daha da kötüsü söktürmek istediğinizde büyük olasılıkla başınıza çok büyük masraflar açacak, boya yüzeyinden kolay kolay sökülmeyecektir. Eğer böyle bir durum başınıza gelirse, üzülerek belirtmek isteriz ki başınız ciddi anlamda derttedir.

Maliyeti nedir?

Peki bu işin maliyeti nedir? Folyo kaplama fiyatları, aracınızın büyüklüğüne, kaplama yaptıracağınız alana, kaplama malzemesine, bulunduğunuz şehre göre değişiklik göstermektedir. 1.500TL ile 10.000 arasında değişen fiyatlar mevcuttur. Ortalama olarak talep edilen ücret 3.000 TL civarlarındadır. Kaplamada en pahalı ve en kaliteli malzemenin poliüretan malzeme olduğunu belirtelim.

SERAMİK KAPLAMA

Yaptığım araştırmalarda, seramik kaplamanın ilk olarak balistik füzelerde, füzeyi olumsuz dış etkenlerden korumak için kullanıldığı bilgisine ulaştım. Otomobillerde boya koruma amaçlı olarak kullanılması ise 2000li yılların başlarına uzanmaktadır. İlk olarak Amerika’da uygulamaya başlanmıştır.

Peki nedir bu seramik kaplama? Seramik kaplama, boya yüzeyi temizlendikten sonra özel bir kaplama sıvısının, araç yüzeyinin her noktasına eşit bir şekilde uygulanması işlemidir. Seramik kaplamanın çıkış noktası boyanızı korumaktır. Boyanızın üzerinde sert ve pürüzsüz bir tabaka oluşturarak, aracınızın boyasını iklimsel ve çevresel koşullara karşı korur ve boyanızın zarar görmesini engeller. Bu tabaka ince bir tabakadır. Aracınızın boyası ile bütünleşir ve üzerinde bir kaplama olduğu kesinlikle anlaşılmaz. Aracınız parlak ve sağlıklı bir görüntüye kavuşur.

Seramik kaplamanın faydaları nelerdir?

Seramik kaplama, camsı yüzeyi sayesinde otomobilin boyasının daha parlak ve canlı görünmesini sağlar. Kaportanın su tutmasını engeller. UV koruma özelliği sayesinde otomobilin boyasının güneş ışınları sebebi ile solmasının önüne geçer. Otomobil cilaya ihtiyaç duymaz. Sertliği, araç boyalarına göre daha yüksek olduğundan, boyaya oranla daha zor çizilir. Boyada kolayca oluşan kılcal çizikler, seramik kaplamada oluşmaz.

Bildiğimiz seramikle alakası yok

Seramik kaplama alanında oldukça büyük bir tecrübeye sahip olan Sonax Levent firmasından Sayın Kerim Erdem Bey seramik kaplama konusunda bize oldukça faydalı bilgiler verdi.  Seramik boya kaplama denince, uygulama malzemesinin seramik çözelti olduğu yönünde yanlış bir bilgi mevcuttur.  Seramik boya kaplaması aslında biyolojik olarak içeriğinde seramikle uzaktan yakından hiçbir alakası olmayan elementler içerir. Duvarlara ve yerlere döşenen seramikle tek alakası sertlik derecesidir. Seramik fayanslar ısıl işlem gördükten sonra toprağın ulaşabildiği en sert hali olan 9H denilen bir dereceye ulaşır. Seramik kaplama, doğru uygulama merkezlerinde uygulandığında 9H’ye yakın bir sertlik derecesine, yani seramik sertliğine kavuşur. Bu sertlik derecesi bir miktar değişkenlik gösterebilir. Örneğin opak boyalarda boyanın sertlik derecesi 3H iken; seramik boya koruma uygulandığında 7H’ye kadar yükseldiği gözlemlenmiştir. 6H sertlik derecesine sahip metalik boyalarda ise seramik boya koruma uygulandığında sertlik derecesinin 9H’ye kadar yükseldiği test edilmiştir.

İşin ehli tarafından ve iyi malzemelerle yapılması önemli

Seramik kaplama işleminin sertlik derecesi ve kalıcılığı, bilinen marka malzemelerle ve işin ehli personel tarafından yapılmasına bağlıdır. Kaplama, doğru bir şekilde ve iyi ürünlerle yapılırsa ortalama kullanım süresi iklim ve aşınma koşullarına bağlı olarak 3 ila 5 yıl arasında boya yüzeyini korumaktadır. Doğru tercih edilmiş uygulama merkezlerinde, yetişmiş ve tecrübeli personelle seramik boya koruma 5 yıla kadar görevini yapacaktır.

Seramik kaplama işleminin aşamaları nelerdir?

Seramik boya koruma sadece uygulamanın en son katmanıdır. Yani seramik boya koruma katmanı araca en son sürülen katmandır. Bu katman sürülmeden önce araçlar şöyle hazırlanır:

– Araç güzel bir şekilde yıkanır.

– Sonra doğal bir malzeme olan kil ile reçine, yapışmış kirler demir tozları ve boyalı yüzeye yapışmış ne varsa arındırılır.

– Aracın yüzeyindeki kılcal çizikler, çizik giderici ürünlerle polisaj makinasıyla farklı devirlerde kullanılarak, sürtünme ile oluşan ısı yardımıyla boyaya yedirilir ve boya çiziklerden arındırılır.

– Boya yüzeyi çiziklerden arındıktan sonra bir harelenme gözlenir. Bu harelenme kaçınılmaz bir durumdur. Bu sebeple hare giderici ürünler hem orbital hem radyal hareket eden polisaj makinesiyle boya yüzeyine uygulanır.

– Buraya kadar yapılan uygulamanın çok iyi hazırlanması gerekmektedir. Çünkü seramik kaplama iyi hazırlanmış bir yüzeye çok güzel oturur.

– Hazırlanan yüzey, seramik boya korumanın hazırlık aşaması yani lack prep olarak tabir edilen, zemini temiz hale getiren ürünle tekrar temizlenir.

– Seramik boya koruma ürünü boyaya sürülür ve kürleşmesi beklenir. İçindeki alkol boya yüzeyine sürüldükten sonra uçar seramik boya koruma zeminde doğru ifadeyi alınca fazlası mikrofiber bez ile silinir. Bu işlem en az 2 en fazla 3 saat bekletildikten sonra 1 kez daha tekrarlanıp 5 saat kadar daha seramik boya koruma dinlendirilir.

– Dinlenmiş yüzeye seramik boya koruma için hazırlanmış özel cilası sürülür ve işlem son kontrolleri yapıldıktan sonra araç sahibine teslim edilir. 12, 24, 36. aylarında ücretsiz kontrol yenilemesi yapılır. (Sonax Levent’in uygulaması).

Seramik kaplama yapılan bir araçta nelere dikkat etmek gerekir?

Kaplama uygulaması, uzun süreli ve kalıcı olarak aracınızın boyasını dış etkenlerden korur. Burada esas olan, uygulamayı yapan uzman firmanın tavsiyelerine uymaktır. Genel olarak seramik kaplama işlemi görmüş bir aracı yıkarken yumuşak bir bez ve kaliteli bir şampuan kullanılması önerilir. Sert fırçalar ile yıkamak ya da bıcı bıcı diye bilinen otomatik araç yıkama makinelerine sokmak kesinlikle tavsiye edilmez. Aracı uzun süre güneşte bırakmak da kaplamanın ömrünü kısaltabilir.

Seramik kaplama maliyeti nedir?

Kaplama fiyatları, aracınızın yaşına, rengine, büyüklüğüne, kullanılan malzeme kalitesi ve işçiliğe bağlı olarak 1.500TL ila 3.000TL arasında değişkenlik göstermektedir.

ELMAS KAPLAMA

Elmas kaplama terimi aslında ufak bir kelime oyunudur. Elmas kaplama uygulaması ile seramik kaplama uygulaması tamamen aynı şekilde yapılmaktadır. Aradaki tek fark sertliktir. Elmas kaplama malzemesinin sağladığı sertlik, seramik kaplamaya oranla daha yüksektir. Sertlik oranı 9H’dir. 9H üzerine çıkan sertlik dereceleri dünyada sadece elmasta bulunur. 9H üzeri bir sertlik derecesinin araç kaplama malzemelerinde yakalanması şu an için pek mümkün değildir. Elmas kaplama araçların çizilmediği bilgisi gerçek dışıdır. Seramik kaplamalarda olduğu gibi, elmas kaplamalar da aracınızı ufak tefek çiziklere karşı korur; fakat daha büyük darbelere karşı maalesef elmas kaplama da çizilmez değildir.

Elmas kaplamada seramik kaplamalara oranla daha uzun süreli bir koruma (5 yıl ve üzeri) vaat edilir. Araç daha parlak bir görüntüye sahiptir. Fiyatı seramik kaplamadan daha yüksektir. Ortalama olarak 3.000 TL seviyelerindedir.

Araç kaplama işlemi öncelikle aracınıza yaptıracağınız diğer buna benzer işlemler gibi, acemi ellere bırakılmayacak kadar önemli bir iştir. Bu işlemde kullanılan malzeme ne kadar önemli ise bu malzemenin usta bir el tarafından aracınıza uygulanması da o kadar önemlidir. Dolayısıyla bu işlemi yaptırmadan önce titiz bir şekilde araştırma yapılmalı, örneklere bakılmalı, daha sonra karar verilmelidir. Merdiven altı işletmelerden kesinlikle uzak durulmalı, mümkünse çok tecrübeli, isim yapmış işletmeler ya da araç yetkili servisleri tercih edilmelidir.

Tüm bu araştırmalarım sonucunda, kendi aracıma seramik kaplama yaptırma kararı almış bulunmaktayım. Umarım aranızda kaplama yaptırmak isteyen; fakat kafasında soru işareti olan arkadaşlarıma biraz olsun yardımcı olabilmişimdir.

Herkese sağlıklı günler dilerim.

Exit mobile version
Araç çubuğuna atla