Site icon Ajans Oto – Otomobil Haberleri

İkinci el araç muammâsı

Son aylarda ikinci el araç satışları yavaşlayınca “Hükümetten destek isteyen, satışları aşılanmaya bağlayan ve ‘şimdi araç alın Mart’ta fiyatlar artacak’ tehdidi yapan yöneticiler” oldu. ikinciyeni.com Genel Müdürü Ayyıldız ise, “ikinci el otomobil fiyatlarının dengelendi. Bu da ikinci el araç almayı düşünenler için fırsat oluşturdu” dedi.

 

Mart 2020’de Türkiye’de ilk korona virüs vakasının görüldüğü açıklanınca sıfır ve ikinci el araç pazarında satışlar durma noktasına geldi. Kalabalıktan izole olmak isteyen vatandaşlar ile daha önceki yıllardan gelen talepler birleşti ve kredi oranları da düşünce satışlar artmaya başladı.

İkinci el araç fiyatları yaklaşık yüzde 90 zamlanmasına rağmen toplam pazarda 8 milyonun üzerinde satış gerçekleşti. İkinci el online araç pazarı ise yüzde 16 artışla 2 milyon 53 bin 55 adet satışla 2020’yi kapattı.

FAHİŞ FİYATA SATANLARIN ELİNDE KALDI  

2020’nin son aylarından itibaren ikinci el araç pazarı hayli yavaşladı. Fahiş fiyattan satışa çıkan araçlar firmaların ve al-satçıların elinde kaldı.

Kurun etkisiyle ‘sıfır’ araç satan markaların yaptığı fiyat indirimleri ve cazip kampanyaları da ikinci el araç satışlarını etkiledi.

2020 yılında hiç olmadığı kadar kar elde eden bazı ikinci el araç firmalarının yöneticileri ve galericiler, “Öldük bittik, aşılanma bir an önce tamamlansın, fiyatlar aşağı düştü hemen araç alın, yoksa Mart ayında fiyatlar artacak” diyerek alelacele dayanağı olmayan açıklamalarda bulundu.

AKLISELİM AÇIKLAMALAR DA YAPILDI

Buna rağmen aklıselim açıklamalar da yapıldı. Bu açıklamalardan birini geçtiğimiz haftalarda 2plan İcra Kurulu Başkanı Orhan Ülgür yaptı. Ülger, “Salgınla birlikte bireysel araç kullanımına yönelim arttı. Bu araç satın alma talebini daha da tetikleyecek ve normalleşmeye başlayacağımız dönemle birlikte piyasa tekrar dinamik ritmini bulacaktır. 2021 yılını geçen yıla göre yine en az yüzde 10’luk bir artışla yaklaşık 9 milyon adet satış ile kapatacaktır” dedi.

Bir diğer açıklamada ikinci eldeki durumu verilerle ortaya koyan ve açıklayan Garenta ve ikinciyeni.com Genel Müdürü Emre Ayyıldız’dan geldi.

ŞUBAT AYININ İLK HAFTASINDA FİYATLAR YÜZDE 13 DÜŞTÜ

Kur, sıfır otomobil ve ikinci el fiyat artışlarıyla ilgili hazırladığı sektör analiz raporunu açıklayan Emre Ayyıldız, “Ocak 2021’deki fiyat artışlarına baktığımızda, Ocak 2018’den bu yana üç kategoride de artış oranının yüzde 71 olduğunu görüyoruz. Bu da bize ikinci el otomobil fiyatlarının Kasım 2020’ye göre yüzde 12’ye düştüğünü gösteriyor. Hatta şubat ayının ilk haftasında fiyatlar gerilemeye devam etti ve toplamda yüzde 13’lük bir düşüş yaşandı” diye konuştu.

“Son iki ayda kurda yaşanan sert düşüş özellikle orta ve üst segment araçlarda daha çok hissedildi” diyen Ayyıldız, “Bu da ikinci el araç almayı düşünenler için fırsat oluşturdu. Bahar aylarının gelmesiyle birlikte ikinci el otomobile olan talepte ciddi bir artış göreceğimizi düşünüyorum” ifadesini kullandı.

 

 

 

Exit mobile version
Araç çubuğuna atla