Site icon Ajans Oto – Otomobil Haberleri

Jest Electric Avrupa’da sınıfının lideri oldu

Karsan CEO’su Okan Baş, “Elektrikli araçlarımızla 30’dan fazla Avrupa şehrinde toplam 200 adede yakın satış gerçekleştirdik. Bugün yüzde 100 elektrikli araçlarımız olan Jest Electric ve Atak Electric, Avrupa’nın 30 şehrinde görev yapıyor ve bu araçlar 1 milyon kilometreyi aşkın yol yaptılar. Avrupa’da pazara sunulduğu 2019 yılında yüzde 24 pazar payı elde eden Jest Electric, 2020’de yüzde 43 pazar payına ulaşarak 3.5-6 ton segmentinin lideri oldu” dedi.

Baş “Karsan olarak Türk otomotiv sanayinde 55 yılı geride bırakmanın ve gerek yurt içi gerek küresel arenada gerçekleştirdiğimiz başarılarla sektörümüze katma değer sağlamanın gururunu yaşıyoruz. 1981 yılından bu yana ticari araç üretimi gerçekleştiriyoruz ve toplam alanı 200 bin metrekare olan Bursa Hasanağa’daki fabrikamızda, tek vardiyada yılda 19 bin 870 araç üretebilecek kapasiteye sahibiz. Türkiye’nin tek bağımsız çok markalı araç üreticisi konumundayız. Bu vizyon doğrultusunda iş ortaklarımız ve lisansörlerimizle birlikte yük ve yolcu taşımacılığının tüm segmentlerinde yer almayı hedefliyoruz. Ana üretici ve OEM iş kolumuzu Ar-Ge birimimizle destekliyoruz. Tesisimizde; Hyundai Motor Company (HMC) için yeni H350 hafif ticari araçlarını, Menarinibus için 10-12-18 m otobüsleri ve kendi Karsan markamız altında Jest, Atak ve Star modellerini üretiyoruz. Ayrıca, dünya devi BMW ile olan iş birliğimiz kapsamında, yüzde 100 elektrikli Jest Electric ve Atak Electric modellerinin, yerli teknoloji şirketi ADASTEC ile de Seviye 4 Sürücüsüz otobüs Autonomous Atak Electric modelinin üretimini gerçekleştiriyoruz. Araç üretiminin yanı sıra, Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan fabrikasında endüstriyel hizmetler de sağlamaktayız” dedi.

BAŞ: JEST ELECTRIC VE ATAK ELECTRIC, PERFORMANSIYLA  AVRUPA’NIN TERCİHİ OLDU

Baş sözlerini şöyle sürdürdü “Dünyaca tanınan ve yüksek teknolojili çözümler üreten iddialı bir marka olma yolunda emin adımlarla yürüyoruz. Amacımız doğrultusunda kısa sürede çok sayıda başarı elde ettik. 2018’in Kasım ayında lansmanını gerçekleştirdiğimiz Jest Electric’in ardından, 2019 yılı Haziran ayında yine otomotiv endüstrisinin kalbi konumundaki Almanya’da bu kez Atak Electric modelimizi sunduk. Her iki modelimizin geliştirilmesinde, batarya teknolojileri konusunda BMW ile işbirliği gerçekleştirdik. Bu modellerimizden Jest Electric, yüksek manevra kabiliyeti, geniş iç mekânı, kompakt boyutlarıyla dar sokaklardaki kıvraklığı, dinamik tasarımı ve tırmanma performansıyla kısa sürede Avrupa kentlerinde tercih sebebi oldu. 8 m sınıfındaki Atak Electric ise 300 km menziliyle rakiplerinin önüne geçerek fark yarattı ve yine birçok belediyenin tercih ettiği bir ulaşım aracı haline geldi. Her iki aracımız da kentsel dönüşümlerde modern ulaşımın sembolü haline geldi. Yurt dışı yapılanmamız çerçevesinde önemli iş birlikleri ve stratejik ortaklıklar geliştirmeyi de sürdürdük” dedi.

Karsan CEO’su Okan Baş

“PANDEMİYE RAĞMEN ÜRETİME DEVAM ETTİK”

2020 yılı ise hiç şüphesiz  Covid-19 salgınının etkisiyle zor bir sene olduğunu belirten Baş sözlerini şöyle sürdürdü, “Türkiye otomotiv sanayisi açısından 2020, toparlanma umutlarıyla başlanan ancak pandemi nedeniyle üretimde ve ihracatta duraksamaların yaşandığı bir yıl olarak geride kaldı. Sektör buna rağmen iç pazardaki hareketlilik sayesinde açığı bir nebze olsun kapatmasını bildi. Karsan olarak pandeminin ilk günlerinden itibaren “Acil Durum Eylem Planı” oluşturduk ve kurduğumuz özel bir ekiple gündemi anlık olarak takip ettik. 2020’nin Mart ayından itibaren tüm lokasyonlarımızda, çalışma ve ortak alanların sıklıkla dezenfeksiyonu, ziyaretçi yasağı, uzaktan online toplantı gibi birçok tedbiri hassasiyetle devreye aldık. Pandeminin etkilerini azaltmaya yönelik önlemler doğrultusunda da 1 Nisan 2020 tarihinde üretimimize geçici olarak ara verdik. Bu süreçte T.C. Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyeleri doğrultusunda, üretim süreçlerimizi sosyal mesafe kurallarına göre yeniden düzenledik. Minimum çalışan sayısı ile üretimimizi günlere dağıttık. 20 Nisan 2020’de de üretime kısmi olarak yeniden başladık. Personel servisleri, yemekhane, soyunma kabinleri, mola alanları gibi tüm ortak alanlardaki tedbirlerimizi artırdık. Kısacası bu dönemde de Türkiye ekonomisi için üretmeye ve ürettiğimiz araçları toplumun ihtiyacına sunmaya devam etme bilinciyle hareket ettik. Bunu yaparken de hiç şüphesiz insan sağlığı birinci önceliğimiz oldu” dedi.

BAŞ: AVRUPA’DA 200 ADET ELEKTRİKLİ ARAÇ SATTIK

Baş: 2020 yılına üretim faaliyetlerimiz açısından bakıldığında ise odağımızı yüksek teknolojili araçların ihracatına verirken, içten yanmalı araçların ihracatı ile birlikte iç pazarın taleplerine de yanıt verdik. Bu kapsamda, sene boyunca teslimatlarımızı sürdürdük. Tüm bu zorluklara karşın 2018’de başladığımız yeni teknolojilere yatırım hamlemiz ile global pazarların ihtiyaçlarına uygun sıfır emisyonlu çözümler üretme stratejimizin 2020’de de meyvelerini topladık. İhracatını gerçekleştirdiğimiz yüksek teknolojili araçlar ve gösterdiğimiz faaliyetler bu dönemde de büyük önem kazandı. Araçlarımız Avrupa kentlerinde ulaşım konusundaki altyapı dönüşümlerinde önemli bir misyon üstlenmiş durumdalar. Geldiğimiz noktada elektrikli araçlarımızla 30’dan fazla Avrupa şehrinde toplam 200 adede yakın satış gerçekleştirdik. Bugün yüzde 100 elektrikli araçlarımız olan Jest Electric ve Atak Electric, Avrupa’nın 30 şehrinde görev yapıyor ve bu araçlar 1 milyon kilometreyi aşkın yol yaptılar. Avrupa’da pazara sunulduğu 2019 yılında yüzde 24 pazar payı elde eden Jest Electric, 2020’de yüzde 43 pazar payına ulaşarak 3,5-6 ton segmentinin lideri oldu” diye konuştu.

“SEVİYE-4 OTONOM ATAK ELECTRIC’İ DÜNYAYA SUNDUK”

Baş “Bizim açımızdan 2020’nin en önemli gelişmelerinden birisi de geleceği kucaklayan öncü ürünümüzün yollarla buluşması oldu. Bu kapsamda, kendi sınıfında Avrupa ve ABD’nin ilk Seviye-4 Otonom otobüsü Otonom Atak Electric’i dünyanın beğenisine sunduk. Avrupa ve Amerika’da 8 metre sınıfında ilk kez gerçek rotada çalışabilecek Seviye 4 otonom özelliklerine sahip otobüsü olan Otonom Atak Electric’i, Karsan’ın yüzde 100 elektrikli modeli Atak Electric üzerinde yapılan çalışmalarla geliştirdik. Ar-Ge ekibimiz tarafından yürütülen projede, Otonom Atak Electric’i geliştirmek için bir başka Türk teknoloji şirketi ADASTEC ile iş birliği gerçekleştirdik. Aracımızın test, simülasyon ve validasyon çalışmalarını 1 senede tamamlayarak seri üretime hazır hale getirdik. İlk yolcusunun Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olması ise bizler için ayrı bir gurur vesilesiydi. Atak’ın sahip olduğu 8 metrelik boyutları ile önemli bir fırsat olacağına inanıyoruz. Ar-Ge ekibimiz ile yerli teknoloji şirketi ADASTEC’in güçlerini birleştirdiği Otonom Atak Electric, duyulduğu ilk andan itibaren dünyanın ilgisini çekti. Bu kapsamda Atak Electric aracımızın sahip olduğu 8,3 metrelik boyutları, 52 kişilik yolcu kapasitesi ve 300 km’lik menzili Otonom Atak Electric’i de sınıfında öncü konuma getirdi.

Bu kapsamda, ilk Otonom Atak Electric’i Romanya’ya teslim ettik. Avrupa’nın farklı ülkeleriyle sipariş görüşmelerimiz sürerken, ABD’de Michigan’da bulunan bir üniversite için de otonom aracımızı hazırladık. Ayrıca Türkiye’nin en saygın eğitim ve bilim kurumlarından biri olan İTÜ ile iş birliği gerçekleştirdik. Bu kapsamda Otonom Atak Electric’i 2021-2022 eğitim öğretim dönemine yetişecek şekilde üretmeyi ve İTÜ’ye teslim etmeyi hedefliyoruz. Otonom Atak Electric’in İTÜ’nün Ar-Ge faaliyetleri kapsamında değerlendirilecek olması hem bizler hem ülkemiz için de gurur vericidir” dedi.

“12-18 METRE SINIFINDA YENİ ELEKTRİKLİLER YAKINDA YOLDA”

Baş “Geçtiğimiz dönemde lansmanını gerçekleştirdiğimiz ve seri üretime hazır hale getirdiğimiz Atak Electric bir ara istasyondu. Çok yakın bir zaman önce tanıttığımız Otonom Atak Electric ise bizim odak noktamız. Bunu ilk günden beri bu şekilde planladık. Elektrikli araçlarımızı otonom araçlar için bir basamak olarak kullandık. Atak Electric ile başlayıp devamında ilerlemek istiyoruz. Otonom Jest Electric de planlarımız arasında yer alıyor. Bundan sonra devreye alacağımız her ürün otonom hazırlıklı olacak. Seviye 4 otonom özelliklerinin tümüne adapte olabilecek. Öte yandan, Karsan olarak elektrikli araç tarafında yaptığımız yatırımlar da hız kesmeden sürüyor. Kısa süre içerisinde 12 ve 18 metre boyutlarında yüzde 100 elektrikli yeni araçlarımızı yollarla buluşturacağız” dedi.

 

BAŞ: YATIRIMLARIMIZ DEVAM EDECEK

2020 yılında yeni işbirliklerinin devam ettiğini belirten Baş sözlerini şöyle sürdürdü “Avrupa’daki yedek parça ve servis ağımızı genişletmek adına Almanya’nın Nürnberg şehrinden bir yedek parça deposu açtık. Açılan depoyla artık ihtiyaç duyulan yedek parçayı ortalama iki gün içerisinde gönderebiliyoruz. Diğer yandan gerek Maas Global gerekse BMW olan stratejik işbirliklerimiz başarıyla devam ediyor. Bu sene ses getiren otonom alanındaki projelerimizde birlikte çalıştığımız ADASTEC firması da artık önemli iş ortaklarımız arasında yer alıyor. Kısacası 2020, her türlü koşula rağmen hedeflerimize emin adımlarla yürümeye devam ettiğimiz bir yıl oldu. Başarılarımızın bir göstergesi olarak bu yıl, OİB tarafından sektörümüzün 15. kez üst üste ihracat şampiyonu olmasına katkıda bulunan OİB üyesi firmalara verilen ödül kapsamında ihracat başarı ödülüne layık görüldük. Bu doğrultuda 2020 yılında en fazla ihracat yapan otomotiv firmaları sıralamasında pandemi koşullarına rağmen 29. sırada yer alan ve üstün ihracat performansı gösteren şirketimiz “Altın İhracat Ödülü” aldı” dedi.

“SEKTÖRE KATKIMIZ SÜRECEK”

Baş: “Karsan olarak 2021 yılında da gerek ihracat çalışmalarımız gerek ülke içerisindeki faaliyetlerimizle büyüme hedeflerimizi koruyarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Almanya’dan Ukrayna’ya kadar Avrupa’nın farklı ölçekteki ekonomilerine sahip her ülkesine, hem elektrikli araçlarımız hem de dizel ürün yelpazemizden ürünler vermeyi sürdürüyoruz. Gerek kent belediyeleri, gerek akademik kuruluşlarla yeni sözleşmeler imzalayarak üretim ve Ar-Ge gücümüzle var olduğumuz alanlarda katma değer yaratıyoruz. Elektrikli araçlarımız kentlerin ulaşım altyapılarının dönüşümlerinde aktif rol oynamaya devam ederken, otomotiv dünyasında elektrikli araçların gelişmesi için yapılan çalışmalara da katkı sağlıyoruz. Son olarak İspanya’da, uzun mesafeli yolculuklarda şarj istasyonu noktalarının belirlenmesi ve güzergah esnasında oluşabilecek ihtiyaçların tespiti gibi çalışmaların yapıldığı özel bir test etkinliğinde Atak Electric ile yer aldık. Elektrikli bir şehir otobüsünün, iyi bir planlamayla uzun yolculuklarda hedefe ulaşılabileceğini gösterdik. Batarya teknolojilerinin gelişmesi için yapılan bu tür çalışmalarda yer alıyor olmak, Karsan’ın elektrikli araçlar dünyasında küresel arenada kabul gördüğünün ve referans olarak kullanıldığının bir göstergesi olması açısından bizler için son derece gurur vericidir. 2021 yılının kalan aylarını da hem ülkemiz içerisinde hem de yurtdışında yaptığımız çalışmalarla başarılı bir şekilde tamamlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.

 

Exit mobile version
Araç çubuğuna atla