Site icon Ajans Oto – Otomobil Haberleri

Peugeot konsept otomobiller

Bir konsept otomobil Peugeot için sadece özgürce uygulanan bir tasarım denemesi anlamını taşımıyor. Konsept otomobiller, marka stratejisinin bir parçasını oluşturuyor. Konsept otomobiller imajı güçlendiriyor, tasarım ve teknoloji bakımından markanın vizyonunu uzun vadede besliyor ve ilham veriyor. Konsept otomobiller moda dünyasındaki kişiye özel dikimin karşılığını oluşturuyor. Peugeot, konsept otomobillerini, ileri seviyede dinamik olsalar da, eksiksiz bir deneyim sunmak için işlevsel ve sürülebilir olacak şekilde geliştiriyor. Peugeot konsept otomobilleri gerçekçi ölçeklerle şekillendiriliyor ve seri üretim otomobillerde uygulanabilir ekipmanlarla donatılıyor.

210 YILLIK GEÇMİŞİYLE PEUGEOT

Konsept otomobil olarak kabul edilen ilk çalışma 1984’te ortaya çıktı: Peugeot Quasar. Marka, teknolojik mükemmelliği yaratmakla görevlendirdiği mühendislere ve tasarımcılara ilk kez herhangi bir endüstriyel kısıtlama olmaksızın bir açık çek verdi. O yıllarda tasarımcı olan Gérard Welter, Eric Berthet’in taslağına uygun olarak gövdeyi tasarladı. Gérard Welter, Peugeot 205’in tasarımının temel direklerinden biriydi ve 1998’den 2007’ye kadar markanın tasarım direktörü olarak görev yaptı. O yıllar için zamanın ötesinde olan iç mekanı Paul Bracq tasarladı. Şasinin altyapısı tıpkı gerektiğinde 600 HP’ye kadar güç üretebilen motor gibi 205 Turbo 16’dan alındı. Aşağıdaki konsept otomobiller her zaman motorsporları ile bir bağa sahipti ki Gérard Welter buna çok önem veriyordu. Diğer birçok örnek gibi Goodwood Hız Festivalinde tanıtılan Peugeot Proxima, 680 HP gücünde bir çift turbo V6 motora sahipti. Benzer bir motorla donatılan Peugeot Oxya, 1988 yılında Nardo hız pistinde 350 km/s hıza ulaştı.

2010 yılında Gilles Vidal’ın atanmasıyla tasarımın yeni yönü de müjdelenmiş oldu. SR1 konsepti, Peugeot tasarımında yeni bir dönemi başlattı.

2012 yılında tanıtılan Peugeot Onyx, bakır gibi hammaddelerin kullanımı veya logonun ön ızgaradaki yeni konumunu gibi detaylarla markanın ilk tasarım manifestosu oldu. Onyx serisi bisiklet ve scooter konseptleriyle aynı zamanda markanın ilk kapsamlı ulaşım manifestosu da oldu.

Bunun dışında Peugeot Sport Engineering ile geliştirilen 308 R HYBRID veya 508 Peugeot Sport Engineered konseptleri gerçek bir marka manifestosu olarak marka tarihine geçti. Bunların ikincisi, tıpkı 1999 yılında 306 faz 2, 206 CC için 20Y veya aynı isimle yollara çıkan coupe için Peugeot RCZ Concept örneğinde olduğu gibi seri üretim bir otomobil için temel oluşturdu.

FİKİR LABORATUVARLARI

Her bir konsept otomobil, fikirler için gerçek bir laboratuvar görevi görüyor. Bazı konsept otomobiller zamanın çok ötesinde yeniliklerle tasarlanıyor ve donatılıyor. Her ne kadar bu konsept otomobiller seri üretime geçmese de, belirli özellikler veya unsurlar seri üretim bir modelde uygulamaya alınabiliyor. İşte bazı örnekler:

TOUAREG: 1996 yılında tanıtılan buggy görünümlü bu küçük konsept otomobil pillerle beslenen elektrik motoruyla dört saatlik bir elektrikli ulaşım menzili sağlıyordu. Küçük bir içten yanmalı motor gerektiğinde menzili uzatıyordu. Böylece ‘menzil uzatıcı’ doğmuş oldu.

MOONSTER ve 4002: Bu iki proje, markanın tasarımcılarının hayal gücüyle değil, yetenekli bazı internet kullanıcıları tarafından tasarlandı. Yenilikçi ve öncü Peugeot, 2000 ve 2002 yıllarında iki uluslararası tasarım yarışmasını gerçekleştiren ilk otomobil üreticisi oldu. Yarışmanın ödülü, projenin 1:1 ölçekte üretimi ve markanın uluslararası fuarlardaki stantlarında sergilenmesi oldu. Peugeot Dizayn direktörü Gilles Vidal’ın çağrısı üzerine marka 2018 yılında ‘Yaz eğitimleri’ başlattı. 12 tasarım öğrencisi bir ay boyunca Vélizy Villacoublay’ın Otomotiv Tasarım Ağı (ADN) kapsamında ağırlanıyor ve destekleniyor. Bu genç ve yaratıcı insanlar, tasarım alanındaki profesyonellerin himayesinde dört projenin tasarımını deneyimliyor.

SESAME: Yüksek tavanlı mimari ve elektrikli sürgülü yan kapılar benzersiz bir erişilebilirlik sunuyor. Bu konsept 1007’nin öncüsüydü.

EX1: Markanın 200. yılında tamamen elektrikli EX1 konsepti, üç dünya hızlanma rekorunu kırarak 404 Dizel’in 1965 yılında birçok dayanıklılık rekoru kırdığı efsanevi Montlhéry (Fransa) pistinde üç yeni rekor kaydetti.

SR1: Markanın tarzının yenilenmesi ve 208 Faz 1 yan tasarım çizgilerine ilham verdiği gibi aynı zamanda Peugeot i-Cockpit®’i ilk kez kullanan konsept otomobil oldu.

ONYX: Karbon fiber ve saf bakır bileşenlerden oluşan gövde elemanları bilinçli olarak ham bırakılmıştı. İç mekanda ‘Gazete Odunu’ adı verilen yenilikçi ve ekolojik bir malzeme kullanıldı. Bu malzeme kullanılmış gazetelerin toplanması ve sıkıştırılmasıyla elde ediliyordu. Onyx, Peugeot Sport tarafından geliştirilen ve 908 için tasarlanan 600 HP (+80 HP elektrik motoru desteği) V8 HDi Hybrid4 tarafından harekete geçiriliyordu.

EXALT: Silüeti ve gösterge paneli, tasarımcılara dinamik bir silüete sahip olan yeni 508 sedanı tasarlarken ilham verdi.  Ahşap bagaj kaplamaları SW gövde tipinin sınırlı sayıda üretilen First Edition versiyonunda kullanıldı. ‘Tenis çizgisi’ desenine sahip koltuk kumaşı, güncel SUV 3008’in döşemesine ilham kaynağı oldu.

QUARTZ: Bu konsept otomobilin ön paneli yeni Peugeot SUV 3008’de kullanıldı. Holografik gösterge paneli ise yeni 208’de standart olarak sunuluyor, tıpkı ‘köşegenli ızgara’ gibi.

FRACTAL: Parçalarının %80’i 3-Boyutlu yazıcı ile üretildi ve 9.1.2 ses deneyimi FOCAL ile geliştirildi.

INSTINCT: Zekice uygulanan aerodinamik yapı ve yeni Peugeot 508 SW’yi müjdeleyen bir ‘shooting brake’ silüeti. Instinct aynı zamanda SAMSUNG ile olan bir ortaklıktan da yararlandı. Instinct, Peugeot tarihinde bir ilk olarak otomobil tutkunlarına hitap eden uluslararası bir otomobil fuarı yerine Barselona’daki Mobil Dünya Kongresi’nde tanıtıldı.

e-LEGEND: Markanın DNA’sında sıkıcılığa yer olmadığı için, hareketli olmak monotonlukla uyumlu olmadığı için, enerji geçişi 120 yıllık otomotiv tarihini silmeyeceği için, Peugeot 2018 yılında Paris Otomobil Fuarında e-LEGEND konsept otomobilini tanıttı. Sürüş keyfinin geleceğine ışık tutan bu heyecan verici konsept otomobil, arzu nesnesi bir görünüm ile dikkat çekiyor. Gerçekçi ve radikal modern bir mimariyi benimseyerek otomobilin geleceğine ışık tutan bu tasarım Peugeot mirasının genlerini ve zarafetini gözler önüne seriyor. Bu konsept otomobil, ulusal televizyon kanallarında, hem de prime timeda bir reklam filminin yayınlanmasıyla markanın stratejik ve editoryal vizyonunu modernize etme noktasında önemli bir rol oynadı.

Exit mobile version
Araç çubuğuna atla