Genel

Hyundai Kona Elektrik ile sessiz sürüş keyfi

Hyundai’nin, B-SUV sınıfındaki elektrikli SUV modeli KONA’ bu hafta konuğumuz oldu. Tam şarj ile 484 kilometrelik menzile sahip olan Hyundai Kona ile İstanbul’da gezintiye çıtık. Daha önceki yazılarımızda da bahsetmiştim, arabalara oldukça meraklı olan oğlum İbrahim Ata, KONA Elektrik’i görünce ilk sözü “Vay baba bunun rengi çok güzelmiş hadi gezelim” oldu.

KONA ELEKTRİK’İ YOLDA GÖRENLERİN SORULARI BİTMEDİ
Beraber araca bindik, aracı çalıştırdım o kadar sessiz ki çalıştığını ancak ilerlerken anlıyorsunuz. Hadi oğlum gidiyoruz dediğimde, oğlumun ilk tepkisi gülererk “Baba şaka mı yapıyorsun arabayı çalıştırmadınki” oldu. Oğlum çalışıyor ya dedim “Baba yapma ya çalışsa ses gelir” dedi. Gerçekten o kadar sessiz ki marş sesi duyulmuyor ve Drive moda alınarak sürüşe başlanabiliyor. Park freni otomatik olarak çalışıyor. Araçla yola koyulduk malum İstanbul trafiği dur-kalk ile ilermek zorunda kalıyorsunuz. Yolda sağımızda solumuzda olan araçlardan meraklı bakışları görmemek mümkün değil. Bir çoğu da koraya basıp “Nasıl hızlı gidiyor mu?, kaç saatte şarj oluyor?, Uzun yola gidilir mi?, gibi bir çok soruyla karşılaştık tabi hepsine cevap verdik.

4 FARKLI SÜRÜŞ MODU

KONA elektriğin 4 farklı sürüş modu mevcut; normal, Sport, Eco ve Eco Plus tüm sürüş modları özelliklerini yerine başarıyla getiriyor. Eco plus’ta klima kapanıyor, Hız 90 km/h’a sınırlanıyor ve gaz tepkileri yavaşlıyor.
KONA’nın direksiyon arkasında bulunan kulakçıkları rejenetif olarak fren yapmayı sağlıyor. Buradan yapılan frenleme aracın şarj olmasını sağlayarak daha yüksek menzile ulaşmanızı sağlıyor. Sol bölümde bulunan kulakçık frenleme etkisini artırırken sağ taraftaki azaltıyor. Sol taraftaki kulakçığa uzun süre basıldığında araç durana kadar frenlemeye devam ediyor.
Konuğumuz olan aracın 100 KW bu da yaklaşık 136 hp gücünde olup 0-100 hızlanması 9.9 saniye. Hyundai Kona Elektriğin yakıt tüketim değeri ise 100 Km’de 14.3 kWh olup sınıfının en az tüketen modellerinden biri. Şarj süresi 4 saat 20 dakika olup hızlı şarj ile birlikte bu süre 47 dakikaya kadar düşüyor.

ŞIK VE MODERN TASARIM

Yeni KONA Elektrik, dış tasarım makyajıyla beraber bir dizi yenilikleri beraberinde getiriyor. Sade ve şık bir görünümü bir arada sunan KONA’nın kullanışlı B-SUV gövde tipi, üst düzey elektrik teknolojisiyle de birleşerek kullanıcısına rahatlık sağlamış oluyor.

Yeni görünümlü tamamen kapalı ızgaraya sahip ön kısım, hem çok modern ve hem de daha estetik. Bu modern görünüm, otomobilin dış tasarımda daha geniş bir duruş vurgulamasını sağlıyor. Yeni LED gündüz farları ile daha da geliştirilen ön kısım, KONA Elektrik’e özgü bir özellik olan asimetrik bir şarj portu ile tamamlanıyor ve elektrikli sürüş hakkında güçlü bir izlenim bırakıyor.

Yeni ve daha keskin farlar, otomobilin yan tarafına doğru dik bir şekilde uzanıyor. Yüksek aydınlatma kapasitesine sahip bu ön farların iç çerçevesi, artık çok yönlü reflektör (MFR) teknolojisiyle beraber geliyor. Ön taraftaki ızgara Yeni KONA EV’de kaldırılarak aşağıdaki bölmeye alınmış. Arka tamponda ise otomobilin genel görünümüne anlam katmak için yatay gri çizgili difüzör kullanılmış. Bu çizgiler şıklığı korurken aynı zamanda yeni yatay olarak uzatılmış arka stoplar da ön kısmın şık görünümünü devam ettirmiş oluyor.

İçten yanmalı ve hibrit motorlara sahip diğer kardeşleri gibi Yeni KONA EV de önceki versiyondan 40 milimetre daha uzun. Daha ferah ve daha konforlu bir iç mekanla gelen otomobilin ekranlarıyla beraber rahat koltukları ve döşemeleri de güncellemeden nasibini almış. Yeni KONA Elektrik, diğer Hyundai modellerinde de kullanılan 10,25 inç dijital gösterge ile donatılırken ayrıca isteğe bağlı olarak 10,25 inç AVN multimedya ekranıyla da satın alınabiliyor. Ayrıca, KONA EV’de toplam 10 adet farklı gövde rengi sunuluyor.

2 FARKLI ELEKTRİKLİ MOTOR

KONA Elektrik, zengin donanımlar sunan Progressive donanım paketiyle satın alınabiliyor. Motor ve menzil olarak ise 2 farklı alternatif ile tercih edilebiliyor. Yeni modelde 64 kWh bataryalı uzun menzilli versiyon, maksimum 204 PS (150 kW) güç üretiyor ve 7,6 saniyede 100 km/s hıza çıkabiliyor. Baz versiyon ise 39,2 kWh pil kapasitesine sahip. Bu motor da 136 PS (100 kW) üretiyor ve 9,9 saniyede 100 km/s hıza çıkabiliyor. Her iki güç aktarma organı da 395 Nm anlık tork sağlayarak ilk saniyeden itibaren tam güçle sürüşü eğlenceli hale getiriyor.

Segmentindeki en uzun sürüş menzillerinden birine sahip olan KONA Elektrik, tek bir şarjla 484 kilometre (WLTP-64 kWh pilli versiyon) yol gidebiliyor. “Akıllı Ayarlanabilir Rejeneratif Fren Sistemi”, aracın frenleme seviyesini otomatik olarak ayarlamasına izin veriyor. Direksiyon simidinin arkasındaki vites kulakçıkları ise sürücünün rejeneratif frenlemenin yoğunluğunu ayarlamasına izin veriyor.

47 DAKİKAYA ŞARJ…

Böylece, ek enerjiyi mümkün olduğunda geri almış oluyor. Rejeneratif frenleme ayrıca, sürücünün frenleri kullanmadan aracı tam olarak durdurmasına da olanak tanıyor. Lityum iyon polimer pili (64kWh versiyon-yüzde 10 ila 80 arasında) şarj etmek için yaklaşık 47 dakikaya gereksinim duyuluyor. KONA Elektrik, üç fazlı AC şarj istasyonlarında veya evdeki özel bir elektrik kabiniyle 45 dakika (yüzde 80 şarj) gibi kısa sürede şarj edilebiliyor. Ayrıca sürücüler, ICCB elektrik kablosunu kullanarak normal ev tipi prizde de şarj edilebiliyor. Bu ev tipi normal prizin şarj süresi ise ortalama 28-36 saat arası olarak veriliyor. KONA Elektrik, güvenlikte de en ileri teknolojieri sunarak yolcularını koruyor.

Dur-Kalk Özellikli Akıllı Hız Sabitleme Sistemi sayesinde öndeki araç ile güvenli takip mesafesi oluşturuluyor. Şerit Takip Asistanı, Kör nokta çarpışma Engelleme Asistanı, Akıllı Hız Sınırlama Asistanı ve Arka Çarpışma Önleme Asistanı gibi pek çok ileri güvenlik sistemi, yolculukları daha güvenli hale getiriyor.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Aydınlatıcı bir yolculuk yapmış oldum, Ercan beyin yazılarını heyacanla bekliyorum iyiki varsınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu