Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Sürüş İzlenimi

Yakıtta cebinizin dostu olan SUV: Opel Grandland

Opel Grandland yenilenen özellikleriyle şehirde ve arazide iyi bir performans sunuyor. Yakıttaki cimriliği ile iç hacminin genişliği, yolculuğu konforlu ve güvenli hale getiren donanımsal özellikleriyle de Grandland aileler tarafından da tercih edilen bir SUV.

Opel Grandland’ı hem uzun yolda hem de şehir içinde kullandım. Gece Görüş özelliği olan Grandland, 300 metreye kadar tarayıp insan ve diğer canlıları dijital gösterge paneline yansıtıyor.

Başarılı bulduğum tasarımı ve her zaman olduğu gibi kabiliyetli sürüş özellikleriyle bu model sınıfının başkanı bile olabilecek özellikleri sunuyor.

Yeni Grandland yüksek verimli motor yelpazesi, Start/Stop yakıt tasarruflu aktarma aksamı içeren 8 ileri otomatik şanzıman seçeneği ile sunulan 1.5 Turbo Dizel 130 beygir gücündeki kompakt crossover suv bu hafta konuğumuz oldu. Opel’in son dönemlerde kullandığı tasarım anlayışını benimseyen Opel Grandland dikkat çekme konusunda usta dediğim modellerden biri.

Üst sınıf modellere benzeyen tasarımı sayesinde eskisine göre bunu çok daha iyi bir şekilde başarıyor. Yüz tasarımının farklı tasarımıyla rakiplerinin alışkın olduğumuz ortak çizgilerinden net bir şekilde ayrılıyor. Bu farklılaşma sayesinde değişim ve farklı görünüş arayanları hedef tahtasının üzerine alıyor. Özellikle havalandırma ızgarasındaki farklı tasarım ve aracın motor kaputu da dahil olmak üzere sanki bu kısmı işaret ediyor oluşu benim en sevdiğim özelliklerinden oldu.

 Sürüş konforu ve yol tutuş özellikleri

Opel Grandland ile  şehiriçi ve şehir dışı kullanımda sürüş konforu konusunda en ufak bir sıkıntı yaşamadım. Yaptığımız kalabalık sürüşler sırasında da araç içinde bulunan herkesin rahat ettiği araçlar arasında yer aldı. Bu konuda en sevdiğim özelliklerinden birisi sessizliği oldu. Yaşam alanında en ufak bir tıkırtı bile yoktu desem abartmamış olurum. Tamam, bunlar gerçekten iyi özellikler.

Ancak onun yol tutuş ve sürüş güvenliği konusunda tam bir usta olduğunu söylemem gerek. O kadar rahat ve konforlu bir sürüş sunuyorki sanki rayların üzerinde ilerleyen bir araç gibi. Çoğu zaman yüksek bir araç olmasına rağmen küçük sınıfta yer alan bir otomobil kullanıyormuşsunuz gibi virajlara ve yan rüzgarlara meydan okuyor ve rakipleriyle kıyasladığım zaman en iyi yol güvenliği sunan araçlardan biri olduğunu belirtmek isterim.

Opel Grandland’ın öncelikle dış tasarımına baktığımızda 4477mm yandan ön tampon ve arka tampon bitiş noktasına kadar bir uzunluğa sahip. İki ayna arası 2098mm ve tam olarak 1825mm dış genişliğe sahip. İçeride ise Grandland 1610mm’lik bir oturma kapasitesi sunmakta.

Dizel olduğu için ortalama da 5,1 – 5,2 litre fabrika yakıt tüketimi verileri olsa da biz şehir içi ve şehir dışında test sürüşü karma kullanımda ortalama da 6.6 litre yakıt tüketimi olarak gördük. Ekonomik ve uzun yolda sabit hız kullanımlarda bu 5,5 litreye hatta 5,0 litreye kadar çok rahat düşebilme potansiyeline sahip bir araçtır. Özellikle çocuklu aileler için çok ideal bir tasarım kullanılabilirlik ve sürüş özelliklerine sahip bir araç.

Araç 0-100 km/s hızlanmasını ilk kalkış ivmesi hızlı bile olsa daha sonrasında 11.5 saniyede tamamlıyor.  Aracın ön yüzü ve panelin diğer son Opel ailesinde ve elektrikli-hybrid araçlarda olduğu gibi oldukça çekici ve kendine baktıran bir yüz tasarımına sahip olduğunu görmekteyiz. Aracın ön tarafı diğer kullanıcıların ilgisini de yollarda çekmekte. Aracın tasarımının başarılı bir kompakt Suv tasarımı olduğunu söyleyebiliriz. Elbette ki otomatik açılıp-kapanan arka bagaj kapağı hızlı ve sorunsuz iyi çalışmakta. Grandland arka tarafı tam olarak 514 litrelik bir bagaj hacmi sunuyor. Bagaj içinde standart lastik boyutlarında olmayan bir adet daha yedek lastiği yer alıyor.

Yeni Grandland’de “Eko”, “Normal” ve “Spor” sürüş modlarını seçerek aracı kullanabilirsiniz. AGR sertifikalı ergonomik ön koltuklar, kablosuz şarj sistemi ve ısıtmalı direksiyon gibi özellikler sürüş konforunu tam anlamıyla yaşamanıza sebep oluyor. 360 derece çevre görüş kamerası, yarı otonom sürüş, gelişmiş park pilotu gibi birçok konfor ve güvenlik sistemleri de ayrıca yeni Grandland araçta yer almaktadır. İç konfor, özellikle ön koltuklarda ayarlanabilen bacak baldır desteği vites kolunun yapısı ve kullanımı iç dizayn ve tuşlar bu anlamda oldukça başarılı ve sürüş için bir o kadar konforlu bir yapıya sahip.

Tabi ki aracın performansını normal ve Sport modlarında sonuna kadar deneyerek sınırlarını oldukça tüm yol şartlarında deneyerek test sürüşümüzü Opel’i zorlayarak ve motorunu da biraz bağırttırmak sureti ile test ettik. Aracın üzerinde direksiyon hemen altında yer alan F1 vites kulakçıkları bu anlamda bize bu test sürüşünde yardımcı oldu diyebiliriz. F1 vites kulakçıklarının daha hızlı cevap vermesi vites düşürmek istediğimiz virajlı zorlu yollarda ihtiyacımızın olduğu performanslı kullanımlarda anlarda işimizi daha iyi yapmamıza bu anlamda yardımcı oldu.

Grandland’ın arka yolcu tarafı diz mesafesi kabul edilebilir sınırlar içerisinde yer alırken, kol dayama, ısıtma çıkışları yer alıyor. Aracın arka tarafında oturan yolcular için makul seviyelerde konfor ve yaşam alanı sunulmuş. Oldukça fazla bir lüks suv havası bu anlamda işlevsellik yeterle derecede. Aracın multimedya ve navigasyon, bilgi-eğlence ekranı dokunma ve işlevsellik bakımından da oldukça iyi bulduk.

AKTİF ACİL FREN SİSTEMİ

Opel Grandland’ın en önemli özellikleriden biri de  tehlikeli durumlarda sürücüyü sesli olarak uyarıyor.  Başka bir araç ya da yayanın fazla yakına gelmesi halinde aracı yavaşlıyor. Yaya tespiti ile otomatik acil fren 5 km/s üstünde ve 140 km/s altında çalışıyor, 5 ila 30 km/s aralığında yavaşlatma, çarpışmanın etki hızını 0,9 g’ye düşürecek şekilde çalışır. 30 ila 140 km/s aralığında ise sistem hızı en fazla 50 km/s azaltır. Bu eşiğin üzerinde hızı daha fazla düşürmek için sürücü kendisi fren yapmalıdır. Yaya tespiti ile otomatik acil fren operasyonel hız aralığı, tespit edilen engele bağlıdır (hareketli engel: 5 ila 140 km/s; sabit engel: 5 ila 80 km/s; yaya: 5 ila 60 km/s). Opel sürücü yardım sistemleri sürücüye, sistemin içsel sınırları içerisinde yardımcı olur.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu