Yeni Haberler

OSD Başkanı Eroldu: Rekor ihracata rağmen yerli üretim kan Kaybediyor

OSD, 2025 yılında rekor ihracat ve artan üretime rağmen iç pazarda yerli araç payının yüzde 29’a gerileyerek tarihinin en düşük seviyesine indiğini açıkladı. OSD Başkanı Eroldu, otomobilde büyüyen dış ticaret açığına ve kapasite kullanımındaki düşüşe dikkat çekerek, yeni yerli otomobil yatırımlarının Türkiye için artık zorunluluk haline geldiğini vurguladı

Türkiye otomotiv sanayii 2025 yılında ihracatta tarihi rekorlar kırarken, iç pazarda yerli üretimdeki gerileme sektörün en kritik sorunu olarak öne çıktı. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu, 2025-2026 Değerlendirme Basın Toplantısı’nda yaptığı açıklamalarda, toplam otomotiv pazarında yerli araç payının yüzde 29’a düşerek bugüne kadarki en düşük seviyesine gerilediğini açıkladı. Eroldu, “Rekorlardan bahsediyoruz ama iç pazarda yerli payındaki bu düşüş son derece ciddi bir uyarıdır” diyerek, Türkiye’de otomobil üretiminin artırılmasının ve yeni yatırımların çekilmesinin artık ertelenemez bir ihtiyaç olduğunu ifade etti.

İTHALAT ARTIYOR, OTOMOBİLDE AÇIK BÜYÜYOR

OSD Başkanı Cengiz Eroldu

2025 yılında otomobilde 7,7 milyar dolarlık dış ticaret açığı oluştuğunu belirten Eroldu, Türkiye’nin halen otomobilde ihracatçı değil, net ithalatçı konumda olduğunu vurguladı. Bu tablonun sürdürülebilir olmadığını dile getiren Eroldu, “Türkiye pazarında satılan otomobillerin daha büyük bölümünün Türkiye’de üretilmesi gerekiyor” dedi.

KAPASİTE VAR, KULLANIM DÜŞÜK

OSD verilerine göre Türkiye otomotiv sanayiinin toplam üretim kapasitesi 2025 itibarıyla 2,2 milyon adede yükselirken, kapasite kullanım oranı yüzde 67’de kaldı. Eroldu, bu seviyenin rekabetçilik açısından yetersiz olduğunu belirterek, “Yatırım yapıyoruz ama bu kapasiteyi dolduramazsak maliyet avantajı yaratmamız zorlaşıyor” ifadelerini kullandı.

Özellikle traktör üretiminde kapasite kullanımının yüzde 35’e gerilemesi, tarım sektöründeki daralmanın sanayiye doğrudan yansıması olarak dikkat çekti. Kamyon tarafında ise ithalatın artması, yerli üretimi baskılayan unsurlar arasında yer aldı.

PAZAR BÜYÜYOR, YERLİ PAYI KÜÇÜLÜYOR

2025 yılında toplam otomotiv pazarı yüzde 10 büyürken, bu büyümeden yerli üretimin yeterince pay alamaması sektör adına önemli bir çelişki olarak öne çıktı. Pazarda hibrit ve içten yanmalı araçlar yüzde 82 paya sahip olurken, elektrikli araçların payı teşviklerle birlikte yüzde 18’e yükseldi.

REKOR İHRACAT YERLİ PAYINI TELAFİ EDEMİYOR

Otomotiv sanayii 2025 yılında 41,5 milyar dolarlık ihracatla tarihinin en yüksek seviyesine ulaşırken, ihracatın toplam ihracat içindeki payı yüzde 17,6’ya çıktı. Ancak Eroldu, bu güçlü ihracat performansının iç pazardaki yerli üretim kaybını tek başına telafi edemediğini söyledi.

Euro/dolar paritesinin ihracatı desteklediğini ancak kur-enflasyon dengesinin hem ana sanayi hem de tedarik sanayinin rekabet gücünü zayıflattığını vurgulayan Eroldu, verimlilik artışının kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

YATIRIM VAR, OTOMOBİLDE YETERSİZ

2025 yılında OSD üyeleri tarafından 1 milyar 195 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirildiğini hatırlatan Eroldu, bu yatırımların ağırlıklı olarak ticari araçlar ve ihracata yönelik olduğunu söyledi. Otomobil tarafında ise yatırımların yetersiz kaldığını belirterek, “Yerli payını artırmak istiyorsak otomobil yatırımlarını Türkiye’ye çekmek zorundayız” dedi.

2026 İÇİN NET MESAJ: YERLİ ÜRETİM ŞART

Avrupa pazarındaki daralma sinyallerine ve “Made in EU” tartışmalarına da değinen Eroldu, Türkiye’nin Avrupa otomotiv sanayiinin tamamlayıcı ve vazgeçilmez bir parçası olduğunu vurguladı. 2026 yılına ilişkin beklentilerini paylaşan Eroldu, yeni yatırımlar ve devreye girecek modellerle üretim ve ihracatta 2025 seviyelerinin korunabileceğini ifade ederken, yerli üretimdeki gerilemenin tersine çevrilmesinin sektörün öncelikli gündemi olacağını net bir şekilde ortaya koydu.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu