Yeni Haberler

OTOMOBİL ÜRETİM VE İHRACATTA ALARM VERİYOR

OSD’nin 2025 ilk 10 ay raporu alarm veriyor. Otomobil üretimi yüzde 3 düştü, ihracat yüzde 9 geriledi. Binek araç üretimi 717 bine indi, ihracatı 488 bin adette kaldı. Ticari araçlar yüzde 29’luk ihracat artışıyla sektörü ayakta tuttu

Türkiye otomotiv sanayisinin çatı kuruluşu Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2025 yılının Ocak-Ekim dönemine ait üretim, ihracat ve pazar verilerini kamuoyuyla paylaştı. Genel tablo büyüme gösterse de, otomobil segmentindeki çift haneli kayıplar sektörde soğuk duş etkisi yarattı. OSD verilerine göre, otomobil üretimi bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %3 azalarak 717 bin 321 adede geriledi.

Daha dikkat çekici olan ise otomobil ihracatı: 488 bin 385 adet ile %9’luk bir daralma yaşadı. Bu rakamlar, sektörün geleneksel lokomotifi olan binek araç grubunda ciddi bir kan kaybı yaşandığını ortaya koyuyor.

Otomobil kanadındaki kayıplara rağmen, ticari araç grubu adeta lokomotif görevi gördü. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, toplam otomotiv sanayi ihracatı, 2025’in ilk 10 ayında 34 milyar dolara ulaşarak yüzde 17,5 pay ile sektörel ihracat sıralamasındaki liderliğini sürdürdü.

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) verilerine göre, ilk 10 aylık dönemde toplam otomotiv ihracatı 33,5 milyar dolar oldu. Aynı dönemde otomobil ihracatı ise yüzde 6 artışla 9,6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu dönemde, dolar bazında ana sanayi ihracatı yüzde 14, tedarik sanayi ihracatı ise yüzde 6 oranında arttı.

2025’in ilk 10 aylık döneminde toplam pazar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artarak 1 milyon 78 bin 527 adet düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde, otomobil pazarı da yüzde 11 oranında artış sağladı ve 833 bin 382 adet oldu.

Ticari araç pazarına bakıldığında ise yılın ilk 10 ayında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla toplam ticari araç pazarı yüzde 5, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 7 büyürken ağır ticari araç pazarında yüzde 6 gerileme yaşandı. 2025 yılı ocak-ekim döneminde otomobil satışlarındaki yerli araç payı yüzde 30, hafif ticari araç pazarında yerli araç payı ise yüzde 21 olarak gerçekleşti.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu