Araba sahibi olmak, yaşınız kaç olursa olsun hem çok keyiflidir hem de hayatınızı kolaylaştıracak önemli bir ihtiyaçtır. Siz de sıfır otomobil ya da ikinci el araba araştırırken bir yandan yakıt masrafını nasıl düşüreceğinizi hesaplıyorsanız faydalı olabilecek yakıt tüketimi hesaplama ipuçlarını ve araç yakıt tüketiminde tasarruf etmenizi sağlayacak teknik bilgileri yazımızın ilerleyen bölümlerinde bulabilirsiniz.
Araba kullanırken yaşanan en büyük endişelerden biri yakıt masrafıdır. Ülkemizde benzin fiyatları ve ona alternatif LPG gibi yakıt türlerinin fiyatları, ortalama gelire göre oldukça yüksek. Bu da araç sahiplerini bu konuda dikkatli olmaya ve daha titiz davranmaya itiyor.
- Aşırı hız yapmak, yakıt tüketiminizi artırır.
- 90 kilometrenin üzerindeki hızlara çıkmamak bu nedenle önemlidir.
- Hız sabitleyici kullanmak ya da aracınızda bu özellik yoksa belirli bir hızda ilerlemek, yakıt masrafınızı azaltacak bir diğer önlemdir.
- Aniden hızlanmak, motora birden yüklenmek anlamına geleceği için yakıt tüketimini artırır.
- Aracın motor devrini dakikada 2.000 ile 3.000 arasında tutmaya özen gösterin.
- Dur-kalk yapmak, yakıt tüketimini arttıran en önemli nedenlerden biridir.
- Daha uzun bile olsa alternatif bir yolda daha az dur-kalk yapacaksanız o yolu tercih edin. Ayrıca böyle uzun yollarda dur-kalk yapmazsanız diğer kısa yola göre daha az yorulursunuz.
- Aracınızı 30 saniyeden fazla rölantide çalıştırmayın.
- Gitmeye hazır değilseniz aracınızı çalıştırmayın.
- Kışın hareket etmeden önce motorun ısınması için 2 dakia rölantide çalıştırmak yeterli.
- Motora bir anda yüksek hacimde yakıt ilettiği için tüketimi artırır. Hızınızı yavaş yavaş artırın.
- Vitesleri doğru kullanın. Uzun süre birinci viteste gidilirse yakıt tüketimi artar.
- Eğer trafik ya da ışıklar nedeniyle uzun süre beklemeniz gerekiyorsa motoru durdurun. Start-stop sistemine sahip bir otomobil kullanıyorsanız aktif hale getirmek mantıklı bir çözüm olacaktır.
- Sık sık şerit değiştirmeyin.
- 60 kilometrenin üstünde hızlı gidiyorsanız camlarınızı kapatın. Camların açık kalması ya da bazı araçlarda tavanın açık olması, arabanın rüzgara karşı direnç göstererek motoru zorlamasına ve bu da daha fazla yakıt harcamasına neden olur.
- Klima kullanımı da yakıt tüketimine etki eder. Bununla beraber varsa anfi ve buğu önleyici de bir parça daha fazla yakıt harcamanıza neden olabilir.
- Aracınız için doğru lastiği seçmek de yakıt tasarrufu yapmanızda etkili olacaktır.
- A, B, C, D, E, F ve G harfleriyle ifade edilen lastik yakıt tasarrufu sınıfı, alacağınız lastikte bakmanız gereken ilk noktalardandır.
- A sınıfı lastikler, yakıt tasarrufu yapmanızı kolaylaştırır.
- Bazı arabalarda bulunan kış modu da kaymayı önleyen çok güvenli bir donanım olmasına rağmen yakıt tüketimini artırır.
- Motor bakımını yaptırmanız da yakıt masrafınızı düşürebilir. Zira motor yeterince bakımlı değilse ya da yağı eskiyse çalışırken zorlanır ve bu da daha fazla enerjiye ihtiyaç duyarak yakıt masrafını artırır.
- Debriyaj sisteminde gerçekleşen bir arıza varsa bunun giderilmesi gerekmektedir.
- Bujilerin yıpranmış veya buji tırnak arasının ayarsız olması ya da araç karbüratörlü ise karbüratör ayarının her 5000 km’de bir kez yaptırılmamış olması, yakıt tüketiminizin artmasına sebep olur.
- Lastik basıncı da yakıt tüketiminde önemli bir etkendir. Bu nedenle aracınız için önerilen lastik basıncını korumaya dikkat edin ve sıklıkla kontrol edin.
- Orijinal lastikler kullanın.