Genel

Araç gösterge panelindeki yanan hangi işaret ne anlama geliyor?

Aracınız sürüş öncesi, ya da sonrasında size farklı işaret ve sinyaller verebilir. Peki, bu işaret ve sinyaller ne anlama geliyor? Hangi işaretleri gördüğünüzde endişelenmelisiniz?

İşte araç panelinizde yer alan ve aciliyetlerine göre sıraladığımız önemli araç işaret ve anlamları:

Acil Durum Alarmı:  Kırmızı Bölge Kırmızı bölge olarak adlandırdığımız bu başlık altındaki sinyaller, anlık olarak müdahale etmeniz gereken durumları kapsar.

Motor Yağı İkazı (20):  Normal şartlarda, aracı çalıştırdığınızda bu sinyalin sönmesi gerekmekte. Eğer kontağı çalıştırdıktan sonra sinyal yanmaya devam ediyorsa, aracınızı yola çıkarmamanız tavsiye ediliyor. Motor yağı azalan araç ile yola çıkmak, araçta çok ciddi arızalara ve yüklü tamir maliyetlerine neden olabilir.

Motor Arızası (21): Bu sinyal, araç motorunda arıza olduğunu gösterir. Bu sinyali gördüğünüzde aracı vakit kaybetmeden durdurarak problemin kaynağını belirlemeli ve servisinizden hızlıca yardım talep etmelisiniz.

Direksiyon Kilidi Uyarısı (44): Bu uyarı eğer sarı ışıkta yanıyorsa aracınızı hemen servise götürmeli, şayet kırmızı ışıkta yanıyorsa aracınızı kesinlikle kullanmamalısınız.

Hava Yastığı İkazı (45): Araçta bulunan hava yastıklarında herhangi bir arıza oluştuğunda belirir. Bu sinyali gördüğünüzde mutlaka yetkili servise ulaşarak onarımını sağlamalısınız.

Fren Arızası (47): Fren sisteminde muhtemel bir problemin olduğunu ya da el freninin çekilmediğini belirtir. Bu ışığı gördüğünüzde el freninizi kontrol etmeli, herhangi bir problem yaşamamak adına yetkili servisinize ulaşarak aracınızı bulunduğu yerden aldırarak gerekli işlemleri yaptırmalısınız.

Fren Balataları (22): Fren balatalarının normalden fazla ısınması sebebiyle yanar. Genellikle yokuş aşağı giderken frene sık basılması sebebiyle bu sıkıntı görülür. Bu uyarı artık balataların çalışamaz durumda olduğunu gösterir. Bu nedenle dikkate alınması gereken acil bir uyarıdır.

Kapılar Açık (38): Kapılardan bir veya birkaçının açık unutulduğunu gösteren bu sinyali görür görmez aracınızı kenara çekerek kapılarınızı kontrol edin ve kapıların tamamen kapalı olduğundan emin olun. Sinyal yok olmadan yola asla çıkmayın.

Motor Hararet Göstergesi (17): Motor soğutma sıvısının fazla ısındığını gösteren bu sinyal yandığında hemen aracı durdurmanız ve motorun soğumasını beklemeniz gerekiyor.

Takip Mesafe Işığı (35): Bu sinyal yandığında, araç takip mesafenizi ayarlamanız ve yolculuğunuza belirlediğiniz bu mesafeden devam etmeniz gerekir. Takip mesafenizi aşmanız halinde kazaya sebebiyet verebilirsiniz. Bu nedenle bu sinyal oldukça önemli.

Bitik Akü (11): Bitik akü, akü arızası, şarj dinamosu arızası gibi durumlarda beliren sinyal, akü şarjının bittiğini belirtir. Motor çalışıyorken akü lambası yanıyorsa ciddi bir problem olduğu anlamına gelir. Teknik servisinizle iletişime geçmeyi ihmal etmeyin.

Hava Süspansiyon Uyarı Işığı (24): Bu sinyalin etkin olması; aracın taşıma, denge ve yerden yükseklik durumlarını etkileyebilecek hava süspansiyon sıkıntılarının yaşandığı anlamına gelir ve genellikle bir hata sebebiyle belirir. Mutlaka kontrolünü yaptırmanız gerekir.

Hız Limiti Uyarısı (36): Hız limiti bulunan araçlarda yer alır ve belirlenen hız limitini aştığınızda yanar. Hız limiti, aracınızın yapabileceği hıza göre belirlenir. Bu nedenle bu uyarıyı aldığınızda hızınızı düşürmeniz gerekli.

Emniyet Kemeri Uyarısı (39): Emniyet kemerlerinin takılı olmadığı durumlarda yanar. Bu sinyali gördüğünüzde emniyet kemerlerinizin takılı olduğundan emin olun ve yolculuğunuza bu şekilde devam edin.

Lastik Basıncı Uyarısı (40): Arabanızdaki lastik basıncının düşük ya da sistemde genel bir sorun olduğunu gösteren bu sinyal dikkate alınmalı. Düşük basınca sahip lastikler kazaya sebebiyet verebilir.

Dikkat Etmekte Fayda Var: Sarı Bölge Sarı bölgede yer verdiğimiz uyarılar, anlık olarak müdahale gerektirmese de, kısa süre içerisinde kontrol edilmesi ve onarılması gereken, orta seviye önem arz eden kısımları gösterir.

Arızalı Ampul (6): Park, fren, arka sis, sinyal, iç aydınlatma ve plaka lambaları ile gündüz sürüş farlarından herhangi birinin arızalı olduğunu gösterir. Aydınlatmalarınız etkin bir şekilde çalışmadıkça yola çıkmamalısınız.

Bagaj Kapağı Açık (52): Bagaj kapağının açık kalması halinde yanan bu sinyali gördüğünüzde, bagaj kapağınızı kontrol edin. Bagaj kapağı tam olarak kapalı olmasına rağmen ışık yanmaya devam ediyorsa aracınızı mutlaka yetkili bir servise gösterin.

Isıtma Bujisi (33): Dizel araçlarda bulunan ve görevi silindirin içindeki soğuk havanın ısınmasını sağlayan ısıtma bujisinde bir problem yaşandığı anlamına gelir. Mümkün olan en kısa sürede müdahale edilmesi gerekir.

Katalizör Sistemi Arızası (14): Otomatik olarak beliren bu sinyal, katalizör sisteminde gerçekleşen hatayı belirtir. En kısa sürede kontrol edilmesi ve tamir edilmelidir.

Start Sistemi Arızası (53): Start/stop özelliğine sahip araçlarda görülen bu simge, bu sistemde arıza olduğu anlamına gelir. Mutlaka tamir edilmesi gereklidir.

Dış Fren Ampulü Arızalı (7): Dış fren ampulünün arızalanması ile beliren bu sinyal, trafikte zorluk çekmemeniz adına hızla tamir edilmelidir.

Bilseniz İyi Olur: Yeşil Bölge Yeşil bölgede yer verdiğimiz sinyaller ise sürücünün anlık olarak haberdar olması gereken kimi durumları içerir. Açık kalan lambalar, değişmesi gereken hava filtreleri ya da hız sabitleme gibi acil olmayan fakat önem arz eden uyarılar bu başlık altında değerlendirilir.

ECO Göstergesi (46): Araç ekonomik sürüş moduna geçtiğinde belirir, bilgi amaçlıdır.

Kirli Hava Filtresi (16): Motor hava filtresinin kirlendiğini ya da eskidiğini belirtir. Filtrenizi bu uyarıyı aldıktan sonra kısa süre içerisinde yenilemeye gayret edin.

Ön Sis Lambası Açık (1): Ön sis lambası açık kaldığı durumlarda belirir, ihtiyacınızın olmadığı durumlarda kapatmanız için uyarı işaretidir

Arka Sis Lambası Açık (2): Arka sis lambası açık kaldığı durumlarda belirir, ihtiyacınızın olmadığı durumlarda kapatmanız için uyarı işaretidir.

Hız Sabitleyici (50) Bu sinyali gördüğünüzde hız sabitleyicinizin açık olduğunu anlarsınız. Bilgi verme amaçlı yanar.

Uzun Mesafe Farları Açık (4): Uzun mesafeli farların açık olduğu durumlarda belirir, ihtiyacınızın olmadığı durumlarda kapatmanız için uyarı işaretidir.

Sinyal Açık (3): Sinyal ışığınızın yandığını gösterir, ihtiyacınızın olmadığı durumlarda kapatmanız için uyarı işaretidir…

 

Adnan Vardarlı

otomobilhaber.com.tr

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu