
Adından da anlaşılacağı gibi, iki kavramaya sahip bir şanzıman mekanizmasıdır. Manuel şanzımanın aksine , vites değiştirmek için bir debriyaj pedalına gerek yoktur . Bunun yerine, şanzıman kontrolü için bilgisayarlı bir modül genel vites değiştirme işlemini yönetir ve otomatikleştirir.
Çift kavramalı şanzıman, hem şanzımanın tepkiselliğinin hem de ivmelenmenin keyfini çıkarmanızı sağlar. Vites değiştirmek birkaç milisaniye sürdüğü için hızla daha yüksek bir hıza ulaşabilirsiniz.
Çift kavramalı şanzımanda, iki kavrama seti birleşik bir şekilde çalışır.
Bunlardan biri çift dişlilerden oluşan bir set, diğeri ise tek dişlilerden oluşan bir set içerir. 7 vitesli bir motorda, bir kavrama milinde Vites 2, Vites 4 ve Vites 6 bulunur ve diğer mil, geri vitesli Vites 1, Vites 3 ve Vites 5 ve 7 içerir.
Bu şanzımanın iki kavraması aracın giriş millerine eş merkezli olarak bağlı kalır. Bir aracın motoru bir kavrama miliyle bağlı kaldığında, şanzıman kontrolü diğer mili hazır tutar, böylece bir sonraki vites her an takılıp aktif hale getirilebilir. Örneğin, aracınız 3. vitesteyse, çift dişlilere sahip mil hazır kalır, böylece RPM’si arttığında motoru 4. vitese hızla bağlanabilir.
Motordan gelen güç akışının kesilmemesi için bir sonraki olası vitesi tahmin eder.
Çift Kavramalı Şanzımanların Avantajları Nelerdir?
Artan Yakıt Verimliliği: DCT, güç akışını kesintiye uğratmadan vitesleri yumuşak bir şekilde değiştirmenizi sağladığından, aracınızın motoru manuel veya tam otomatik şanzımanlara göre daha az yakıt tüketir.
Daha Hızlı Hızlanma: DCT’nin bir sonraki vitese geçmesi ve hızlanması yaklaşık 1/10 saniye sürer. Bunun nedeni, vites değiştirmek için debriyaj pedalına basmanız ve vites kolunu manevra etmeniz gerekmemesidir.
Gürültüyü ve Vites Değiştirme Şoklarını Ortadan Kaldırır
Sessiz bir vites değiştirme süreci elde edebilirsiniz. Ayrıca, vites değiştirirken bile debriyaj devrede kaldığından, vites değiştirme şoklarından kaçınabilir, viteslerin sık sık değiştiği trafikte bile rahatsızlık duymadan sürüşünüzün keyfini çıkarabilirsiniz.
DCT ŞANZIMAN KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
FREN PEDALINI KULLANIN
Fren pedalı veya ayak freni, vites kutusu kontrolörünün debriyajı ayırmak için ana bilgi kaynağıdır. Manuel park freni değildir.
Vites D veya R konumundayken asla park frenini aktifleştirmeyin ve fren pedalını bırakmayın. Park freninin manuel veya elektronik olması fark etmez.
Bu yapıldığında debriyaj kavrama yapar fakat araç hareket etmediği için debriyaj kayar durumda olur.
ARACI TUTMAK İÇİN ŞANZIMAN KULLANMAYIN
Arabanız bir yokuştayken, sabit tutmak için fren pedalını kullanın. Çift kavramalı şanzımanı kullanarak yerinde tutmak, debriyaj kaymasına neden olur.
Aynı şeyi manuel bir araçta yaparsanız debriyajı da yıpranacaktır.
Aynı manevra konvansiyonel otomatik şanzımanda da geçerli.
MANUEL MODU KULLANIN
Vites kutusunun manuel modu sadece eğlence amaçlı değildir. Çift kavramalı şanzımanda, yavaş sürmeniz gerektiğinde bunu seçmelisiniz.
Örneğin, bir otoparkta olduğunuzda manuel modu kullanın. Birinci vitesi seçerek, şanzımanın otomatik olarak ikinci vitesi seçmesini önlersiniz. Düşük hızlarda, ikinci viteste kalmak debriyaj kaymasına neden olabilir.
Ayrıca, otopark rampası gibi bir yokuştan yukarı yavaş yavaş çıkarken her zaman manuel olarak daha düşük bir vites seçmeye çalışın.
Özellikle yoğun trafikte sürekli D konumunda kullanmayın. Mümkünse manuel modda kullanın ve durduğunuzda N moduna alın.
Çift kavramada sistem üst vitese geçmek için sürekli aktif halde çalışır. Yoğun trafikte bu şanzıman da ısınmaya sebep olur. Aynı manuel viteste yarım debriyaj yapmak gibi.