Türkiye’nin önde gelen ikinci el araç platformlarından VavaCars, son dönemde artan dolandırıcılık vakalarına dikkat çekiyor. Sosyal medya üzerinden gerçekleştirdiği anket sonuçlarına göre, ikinci el araç alım satımı yapmak isteyen her üç kişiden biri dolandırılma riskiyle karşı karşıya. VavaCars, sektörde sıkça karşılaşılan dolandırıcılık yöntemlerini ve alınması gereken önlemleri kamuoyuyla paylaştı.
Sık Karşılaşılan Dolandırıcılık Yöntemleri
İkiz Araçla Ekspertiz Dolandırıcılığı: Dolandırıcılar, plaka değiştirilmiş aynı marka, model ve renkte bir aracı ekspertize getirerek kusurlu aracın sağlam gibi gösterilmesini sağlıyor. Alıcılara şasi ve motor numaralarını kontrol etmeleri öneriliyor.
Sazan Sarmalı: Sosyal medya veya internet üzerinden düşük fiyatla cazip görünen araçlar sunuluyor. Bu araçların acil satılması gerektiği belirtilerek alıcılar tuzağa çekiliyor. Alıcılara aracı görmeden ve resmi işlemleri yapmadan para göndermemeleri tavsiye ediliyor.
Change (Parça) Dolandırıcılığı: Hurda veya ağır hasarlı araçların şasi veya motor numaraları değiştirilerek piyasaya sürülüyor. Bu yöntemin anlaşılması zor olduğu için güvenilir kaynaklardan araç alınması öneriliyor.
Tramer Kaydı Dolandırıcılığı: Kaza geçirmiş araçlar tramer kaydı sisteme girmeden önce satılıyor. Alıcıların kurumsal ve güvenilir ekspertiz merkezlerinde araçları kontrol ettirmeleri önem taşıyor.
“Aracını Bana Sat – Parayı Başkasına Gönder” Dolandırıcılığı: Satıcılar, noterde araç devri yapılırken dolandırıcının talebi üzerine aracı bir başkasına devrediyor. Satıcılara, para transferi yaptıkları kişiyle devir işlemini gerçekleştirdikleri kişinin aynı olmasına dikkat etmeleri öneriliyor.
Güven vermeyen ekspertizlerden uzak durun
VavaCars Ticari Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, dolandırıcılık vakalarında alıcı ve satıcıların zaaflarının hedef alındığını belirtti. Gözelekli, tüm bu bahse konu yöntemlerde öncelikle alıcıların veya satıcıların zaaflarının hedef alındığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Dolandırıcılar piyasa değerinin çok altında fiyatlar sunarak cazip tekliflerle alıcıları cezbederler. Aracın gerçek kilometresi veya geçmiş hasarlarını gizlerler. Araç donanımıyla ilgili bilerek ve isteyerek yanlış bilgilendirme yaparlar.”
Ayrıca son dönemde ikiz araçla ekspertiz olaylarındaki artışa dikkat çeken Gözelekli, ekspertiz merkezi seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalara dair, “Güven vermeyen ekspertiz merkezlerinden uzak durulmalıdır. Ekspertiz merkezi gerekli yetki belgelerine sahip, uzun süredir faaliyet gösteren ve uzman kadroya sahip bir merkez olmalıdır. Detaylı ve geniş kapsamlı ekspertiz raporu sunması, ayrıca güncel ve ileri teknoloji cihazlarla hizmet vermesi de önemlidir” dedi.