Yeni Haberler

Veriyi kim yönetecek?

“Otomotivde Ezber Bozan Dönüşüm” ana temasıyla online olarak 6’ncısı düzenlenen ‟Uluslararası Otomotiv Mühendisliği Konferansı IAEC 2021”de otomotiv endüstrisinde yaşanan köklü değişimin getirdiği fırsat ve riskleri mercek altına alındı.

Konferansta üzerinde durulan ve acilen yol haritasının belirlenmesi gereken konuların başında otonom araçlarda oluşan verilerin yönetilmesi geldi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Albert Saydam, “Büyük verinin nasıl kullanılacağı ise önemli bir konu, bunun kişisel haklara girmeden nasıl korunabileceği ayrı bir soru. Örneğin otomotivde önemli soru işaretlerinden biri bir aracın sürücüsüyle veya kullanıcısıyla aracın içindeki kişinin yarattığı bilgi kimin malı?” dedi.

Veri yönetiminin tarifini yapmalıyız

Veri konusunun Türkiye’de nasıl yönetileceğinin önemli bir soru işareti olduğunu söyleyen Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün, “Araçlar sadece şoförle veya içeridekilerle değil, diğer araçlarla ve altyapıyla iletişim halinde ilerleyecek. Ama biz bu veri yönetiminin nasıl olacağı konusunda şeffaf bir sistem kuramadığımız için o top ortada duruyor. Sadece ülkelerin verdiği kararlar değil, dernekler olarak yani dünyadaki organizasyonlar ile birlikte bir araya gelip bunun tarifini yapmalıyız” diye konuştu.

1 saatte 30 HD film boyutunda veri topluyor

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik de “Veride iki önemli konu var; biri kişisel veriler yani bağlantılı otonom araçlar tüm hareketlerinizi hem sürücünün hem aracın hareketlerini topluyor. İkincisi de siber güvenlik tarafı. Bildiğim kadarıyla otonom bir araç bir saatte 25 bin MB veri topluyor, bu da 30 tane HD filmin boyutuna eşit” açıklamasında bulundu.

 Sorumluluk kimde?

Oturuma telekonferans yöntemiyle katılan SAE International CEO’su Dr. David L. Schutt ise, “Çok fazla veri toplanıyor. Burada sorumluluk kimde bunun belirlenmesi gerekiyor. Ulaşımın yönetimi bakımından baktığımızda mesela yolda bir sıkıntı, bir çukur varsa bunun bilinmesi önemli. Burada önemli olan üzerinden geçen bir aracın bunu tanıması, daha geniş sisteme bunu gönderebilmesi, trafiğin bunun etrafında şekillendirilebilmesi” ifadesini kullandı.

 

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu