Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Yeni Haberler

TAYSAD: Ciro kaybı 22 milyar lira

TAYSAD, 2020 yılını değerlendirerek 2021 yılına ait beklentilerini paylaştı. 2020 yılında otomotiv tedarik sanayinin ihracatı yüzde 11,4 daralarak 9,4 milyar dolar oldu. Bu dönemde sektörün ciro kaybı ise 22 milyar TL’yi buldu

Online toplantıda basın mensuplarıyla buluşan Taşıt Araçları tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) yönetimi otomotiv endüstrisi ve tedarik sanayine etkisiyle ilgili açıklama yaptı.

TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca

Toplantıda konuşan TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca, “Otomotiv sanayinin yurt dışındaki algısını yükseltmek ve yeni iş birlikleri geliştirmek amacıyla Türkiye Tanıtım Grubu (TTG) desteği ve Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçılar Birliği (OİB) iş birliği ile çalışmalar gerçekleştireceğiz. Amacımız Türkiye markasının algısını büyütmek ve ihracatımızı artırmak istiyoruz. Öncelikle Almanya, Fransa ve İngiltere’ye odaklandık” diye konuştu.

TAYSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Yazıcı

KASADAN 3 MİLYAR LİRA EKSİLDİ

TAYSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Yazıcı ise, “Otomotiv tedarik sanayi iç pazardaki yüksek talebin etkisiyle yılı 2019 yılına göre yüzde 10 üretim kaybı ile tamamladı. Otomotiv Tedarik Sanayicilerinin kasasından geçen sene yaklaşık 3 milyar TL eksildi. Tedarikçilerin yeni teknolojilere yatırım yapması gereken bir dönemde 3 milyar TL civarında kayıp yaşaması sektör için önemli bir kayıp oldu. Bu sene ülkemizde araç üretiminin yüzde 13 artışla 1,5 milyon adet olacağını öngörürken, toplam otomotiv ihracatının 30 milyar dolar, tedarik sanayi ihracatının ise 10,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz” dedi.

HAZIRLANMAZSAK ŞİRKETLERİN YARISI GİDECEK

“Elektrikli ve hibrit araç teknolojileri dünyaya beklenenden daha çabuk yayıldı” diyen Yazıcı, “2020 yılı başında elektrikli ve hibrid araç oranı en fazla yüzde 15 olur diyorduk. Fakat bu oran Avrupa’da yüzde 20’ye kadar çıktı. Yani öngörümüzden daha hızlı bir değişim var. 2030 yılına gelindiğinde konvansiyonel araçların parçaları yüzde 50 oranında düşecek. Yani, bundan 10 yıl sonra eğer elektrikli araçlara özgü yeni parçaların üretimine geçemezsek, tedarik sanayinin cirosu yarı yarıya düşecek ve belki firmaların yarısı olmayacak” ifadesini kullandı.

YENİ TEKNOLOJİ ARAÇLAR TÜRKİYE’YE GELMEZ

Toplantıda, “Bakan Mustafa Varank şirketlerin teknolojik dönüşümü için gereken neyse yapacağız demişti. Bu dönüşüm TAYSAD üyeleri açısından nasıl gerçekleşecek” sorusuna cevap veren Yazıcı, “Şu anda ilgili Bakanlık temsilcileri ile görüşme aşamasındayız, burada OEM’leri de işin içerisine katmak istiyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının HAMLE teşvik programını otomotiv için de başlatmasını bekliyoruz. Tedarik sanayii olmazsa yeni teknoloji araçların Türkiye’ye gelmesi çok kolay olmaz ve bundan tüm sektör zarar görür” açıklamasında bulundu.

BEN 10 SENE SONRÜ NE OLACAĞIM? DİYE SORMALIYIZ

Kanca da, “Türk otomotiv sektörü ve tedarikçilerden bazıları ikinci bazıları üçüncü kuşakta 50-60 senelik şirketler var. 50 senelik yavaş yavaş dişten tırnaktan toplanan bir sermaye ile oluşmuş şirketler var. Bunların şimdi bir anda dönüşmesi kolay değil. Bunu şunun için söylüyorum devletin teşvikleri olacak ama zihinsel dönüşüm çok daha önemli. Asıl buna odaklanmamız ve bu şirketlerin sahiplerinin buna yönelik, “Ben 10 sene sonra ne olacağım, şirketim ne olacak?” bu soruyu sorup belki endişeyle – endişe aklın yarısı – yeniliklere uyum sağlamaları gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu