Yeni Haberler

Aracınızın değerini korumayı biliyormusunuz?

Covid-19 salgını nedeniyle tüm dünyada üretimin durmasıyla otomotiv sektörü önemli ölçüde daraldı, vatandaşlar ikinci el araca yöneldi. Peki araçların değerini nasıl korumalıyız? İşe ipuçları:

Tüm dünyayı etkilemeye devam eden Covid-19 pandemisin ilk döneminde üretimin durmasıyla otomotiv sektörü önemli ölçüde daraldı. Yaşanan bu daralma sektörün tüm oyuncularını etkiledi, etkilemeye de devam ediyor. Ancak pandeminin ilk döneminde yeni araç almak isteyenler ve/veya aracını değiştirmek isteyenler ikinci el araca yöneldi. Peki, ikinci el araç sahipleri araçlarının değerini nasıl korumalı? İşte Auto King’den, ikinci el aracının değerini korumanızın püf noktaları.

Auto King Genel Müdürü Engin Atakan

“ARACIN ORİJİNALLİĞİNİ BOZMAMAK OLDUKÇA ELZEM”

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Auto King Genel Müdürü Engin Atakan, araç alım-satımında en önemli konunun aracın orijinalliğini bozmamak olduğunu söyledi. Günümüzde sürücülerin aracın bir kazaya karıştığında ithal yedek parça maliyetleri nedeniyle merdiven altı işletmelere yöneldiğinin altını çizen Atakan, bu noktada araç kullanıcılarının bazı konulara dikkat etmeleri gerektiğini belirtti. Atakan, önemli noktaları şöyle sıraladı;

  1. “Kaliteli malzeme ve işçilik ile standartlara uygun yapılan her onarım aracın orijinalliğini dolayısıyla değerini korur. Tabii yol yaparken oluşabilecek can ve mal güvenliğini korur.
  2. Hasarlı araç onarımında öncelikli olarak hasar onarımı yapan onarım servislerinin TSE Belgeli, Çalışan Teknik personellerinin Ustalık Belgesine sahip ve Otomotiv Gövde Onarımları ile Mekanik Bakım onarım hizmet yeterliliklerinin olması gerekmektedir. Özellikle ağır hasarlı araç onarımlarında daha sonradan aracın sürüş güveliğini etkileyecek şasi ve hassas birleşim noktalarında yapılan standart dışı kaynak ve onarımlar, aracın yeniden kaza yapmasına, hem karşı tarafın hem de sürücü ve diğer yolcuların can güvenliğini riske atacak sonuçlara neden olabilir.
  3. Hasarını düşük Tramer kaydı olsun düşüncesiyle en uygun yerlerde nasıl yaptırırım diyen kullanıcılar, özellikle araç sürüş güvenliğini çok yakından etkileyen direksiyon kutusu, ön salıncaklar ve beşik gibi hayati önem arz eden mekanik ana parçalarını çıkma kullandırmamalıdır.
  4.  Araç hasar onarımı yaptıracakları servis merkezleri ve tamirhaneleri iyi araştırmalı ve güvence verebilecek, onarım standardının yüksek olduğu hizmet merkezleri tercih etmedirler.
  5. Açılmış araç Air Bag’leri tamir edilmemeli ve mutlaka yenisi ile değiştirildiğinden emin olunmalıdır. Çünkü Tamirli bir Air Bag’in açılıp açılmayacağı ancak başka bir kazaya karışınca ortaya çıkar.
  6.  Hasarlı parçaların onarımı teknik olarak mümkün olan en iyi onarımla yapılmalıdır. Yapılan onarımlar aracın işlevselliğini etkilememeli, eski görsel standardına kavuşmalı ve eski mukavemetini korumalıdır.

DİKKAT! ONARIM HATASIYLA KAZA YAPABİLİRSİNİZ

Kaza istatistiklerinde genel olarak sürücünün otoyol hipnozuna maruz kaldığını ve/veya başka bir aracın frenin patladığının açıkladığını söyleyen Atakan, ancak bu için farklı bir boyutunun olabileceğinin de altını çizdi. Dikkatsizlik diye anlatılan bir kazada yanlış seçim yapılmış bir onarım merkezinden, hatalı ve arızalı, standart dışı bir onarımdan veya malzeme kullanımından bahsedilmesi gerektiğini de savunan Atakan, bu konudaki fikirlerini de ve oluşabilecek kazaları aşağıdaki gibi sıraladı.

  1. “Lastik tamiri uygun standartlarda yapılmadığı zaman aracın kaza yapması veya takla atması olasılıklar dahilindedir.
  2. Mekanik aksamda çıkma parça kullanılmış veya kullanım ömrünü tamamlamış değişimi yapılmayan aktarma parçaları nedeniyle sürücüler aracın sürüş kabiliyetinin yitirebilir, bu da beklenmedik bir kazaya davetiye çıkarabilir.
  3. Bakımlarda araç km bilgisine göre tavsiye edilen bakımların, fren hidrolik seviye ve sistem kaçak testlerinin, sıvı seviye ölçümlerinin yapılması önemlidir.
  4.  Gece yolda seyir halinde bir aracın arka uyarıcı lambalarının yanmaması ve bu nedenle ortaya çıkan arkadan bir araca park veya seyir halinde çarpmalar yaşanabilir.
  5.  Araç direksiyon kutusunda yapılan standart dışı onarım ve revizyonlar nedeniyle direksiyonda kilitlenmeye bağlı kazalar gerçekleşebilir.
  6. Yapay zeka kullanılan araçlarda; şerit takip, takip mesafe gibi sistemlerde arıza olması durumunda yetersiz adaptasyon gerçekleşebilir.
  7. Jant tamirlerinde güvenliği riske atabilecek seviyede onarımlar ve jant odak notasında olan eğriliklerin ve derin yanak hasarların düzeltilmemesi kazaya sebep olabilir.
  8.  Sürüş güvenliğini etkileyen fren sisteminde uygun olmayan malzeme kullanımı ve yanlış yapılan işçilikler nedeniyle araç fren mesafesinden kaynaklı kazalar gerçekleşebilir” açıklamasında bulundu.

ATAKAN: EKSPERTİZ’DE TSE YETKİLERİNE SAHİP TEK FİRMAYIZ

Yanı sıra İkinci el araç alacak kişilerin standartlara aykırı şekilde yapılan onarımlar nedeniyle zarara uğramalarını engellemenin, Auto King Ekspertiz hizmetini hayata geçirdiklerini açıklayan Auto King Genel Müdürü Engin Atakan, Auto King’in ekspertiz hizmetindeki avantajlarını şöyle aktardı: “TSE 13168 Hizmet Yeterlilik Belgesi, ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Standartları ve Ekspertiz Raporu düzenleme yetkisi kapsamında TSE 13805 yeterliliklerine sahip sektördeki tek firmayız.  Tüm markalar kapsamında mekanik bakım ve hasar onarımı yapıyor olmamız nedeniyle suistimale açık uygulamaları rahatlıkla tespit ederek tespit edilen arıza ve bakım ihtiyaçlarını garanti kapsamında karşılayabilecek donanıma sahibiz.  Kurulduğumuz günden bu yana oluşturduğumuz 1,3 milyon adetlik onarım ve bakım analizlerimize göre araçların standart TRAMER kayıtlarının dışında kayıtlı olmayan geçmiş hasarlarını raporlama imkanımız var.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu