Yeni Haberler

Uzun yola kendi aracı ile çıkacaklara önemli tavsiyeler

Ajansoto.com yazarı Adnan Vardarlı yazdı

Yaz aylarında çoğumuz tatil programı yaparız. Ailemiz ve sevdiklerimizle beraber ya bir tatil beldesine yada memleketimize seyehat ederiz.

Peki uzun yolda araç kullanırken nelere dikkat etmeliyiz.

ARACIMIZ UZUN YOLA HAZIR MI?

Aracımız kaç model olursa olsun yola çıkmadan önce mutlaka profesyonel bir ekip tarafından kontrol edilmeldir.

Frenlerin durumu, lastiklerin diş derinlikleri ve basınç kontrolü, motor sıvılarının seviyesi avadanlıklar gibi başlıca yerlerin elden geçirilmesi.

özellikle lastikler ve fren balataları hayati bir önem arz etmektedir.

Yolda bizi taşıyan lastiklerdir. Eski ve yıpranmış olması yada hava basınçları dengesiz olması tehlikeli bir durumla karşılaştırdığınızda bizi zora sokabilir.

Fren balatalarının durumuda kötüyse durma mesafemiz uzayabilir yada ayarsızsa araç sağa veya sola çekebilir.

Motorun bakımsız olması hem aracın çekişten düşmesine sebep olur hemde yakıt sarfiyatı büyük ölçüde artar.

Klima gaz seviyesi düşükse soğutma yapmayacak konforlu bir seyehat olmayacaktır.

Aydınlatma ve elektrik sistemi bizim farketmemize ve farkedilmemize yardımcı olur. Mutlaka her araca binişinizde etrafını dolaşıp kontrol edin.

UZUN YOLDA ARAÇ KULLANMANIN PÜF NOKTALARI

Yola sakin yorgun çıkmayın

Uykunuzu getirecek veya sizi rehavete sokacak yiyecek, içecek ve ilaçlardan uzak durun.

Aracınızda lastik patlamalarına karşı gerekli malzemeler mutlaka olsun.

Yakıt deponuzu mümkün olduğu kadar dolu tutmaya çalışın. Yolda trafik sıkışabilir saatlerce sıcak altında bekleyebilirsiniz.

Özellikle Elektrikli bir araca sahipseniz dolum noktalarını rotanızda belirleyin. Olağan dışı trafik yoğunluğunda akü çabuk bitebilir sonra stres yaşamayın.

Kendinizi yorgun ve dalgın hissettiğiniz anda mola verin. Acele edip kendinizi ve sevdiklerinizi riske sokmayın.

Trafik hız kurallarına uyun. Bütün kurallar uzun araştırmalar sonucu belirlenmiştir. Güvenli seyehat etmek adına oluşturulmuşlardır.

Yüksek hızda uzun süre araç kullanmayın. Asfalt yolda sürtünmeden kaynaklı ısınan lastikler hamurlaşır ve yol tutuş hakimiyeti zayıflar. Virajlarda yoldan çıkma riski çoğalır.

50 kilometre hızdan sonra direksiyonu çift el tutun. Lastik patlaması sonucu araç sağa yada sola ani çekişler yapabilir.

Aracınız ne kadar güvenli ve donanımlı olursa olsun tedbiri elden bırakmayın. Dünya da araç sağlamlık testleri 5 yıldız puanlama 60 kilometre hızda yapılıyor. 60 ve üzeri hızlar her zaman risk oluşturmakta.

Sürekli sabit ileriye bakmayın 15 20 saniyede bir aynaları ve çevreyi kontrol edin. Yolda kimse olmasa bile bunu yapın. Uzun süre sabit baktığımızda algılarımız virajı düz görebilir ve yoldan çıkabiliriz.

Klimayı en soğukta çalıştırmayın normal klimalar da mavi seviyesinin bira üstünde olsun. Ve iç hava konumuna getirin. Çok soğukta hasta olma riskiniz var. Dış hava üfleme de ise yakıt sarfiyatı fazla olacaktır.

Araç sollarken acele karar vermeyin. Kendinizi farkettirin. Karşı taraf ani şerit değiştirmeler yapabilir. Sellektör ve klakson ile uyarıda bulunun

Takip mesafesine dikkat edin. Karşıdaki araç aniden durursa çarpmayacak uzaklıkta olun. Ne olursa olsun arkadan çarpan daima suçlu kabul edilir.

Aniden lastik patlarsa hemen durmayın. Güvenli bir yere park edene kadar devam edin. Lastik parçalansada hayatınızdan değerli değil.

En önemlisi tüm trafik kurallarına riâyet edin.

Ekip olarak kazasız ve sağlıklı seyehatler diliyoruz.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu