Yazarlar

Yeni araç alırken nelere dikkat edilmeli

Ajansoto.com yazarı Adnan Vardarlı yazdı...

Araç sahibi olmak konusunda bazılarımız çok tecrübeli iken, bazılarımız henüz ilk aracını almayı planlıyor olabilir. Her iki durumda da dikkat etmemiz gereken konuları bir araya getirdik.

Kullanım Amacı
Araba araştırmaya başlamadan önce ihtiyaçlarınızı önceden belirlemeye gayret edin. Model ve marka araştırmasına başlamadan önce arabanızı nerede ve hangi amaçla kullanacağınızı belirleyin.
Şu sorular size yardımcı olabilir:
Kısa mesafede mi kullanacaksınız, uzun yol mu yapacaksınız?
İş ağırlıklı mı kullanacaksınız, aileniz için mi alıyorsunuz?
Hangi konfor elemanlarını istiyorsunuz?
Hızlı mı olmalı, güvenli mi yoksa ekonomik mi?
Kaç yıl süreyle kullanmayı düşünüyorsunuz?
Bu soruları yanıtladıysanız, alacağınız araç konusunda bazı modelleri çoktan elemiş olacaksınız.
Bütçe
Aracınızı satın alacağınız miktar kadar, yıllık bakımına, sigortalarına ve akaryakıt masraflarına harcayacağınız bütçeyi de baştan oluşturmanız iyi olabilir.
Araç almak için belli bir miktar para ayırdıysanız, yine bazı modelleri otomatikman elemiş olacaksınız. Ancak ne kadar harcamanız gerektiğine karar veremiyorsanız, detaylı bir şekilde “ne istediğinize” karar vermeniz gerekebilir. İstediğiniz özelliklere baştan karar vermezseniz, hiç kullanmayacağınız özelliklere sahip bir araca normalden fazla para harcama ihtimaliniz yüksektir.
Madde madde arabanızda hangi özellikler olmasını istediğinizi belirleyin. Bu seçimlerinize göre araç araştırmanıza başlarsanız, bütçenizi de aşağı yukarı belirlemiş olacaksınız.
Otomatik vites mi, normal vitesi mi?
Benzinli mi dizel mi hibrit mi elektrikli mi?
Motor hacmi ne kadar olacak?
Aracın hız yapmasını mı istiyorsunuz? Hız limiti ne olmalı?
Güvenlik donanımı nasıl olmalı? ABS, emniyet kemeri ve hava yastığı dışında hangi güvenlik özelliklerini istersiniz?
Teknolojik olarak hangi özellikler olmalı? Yüksek teknolojiye sahip bir araba mı istersiniz, yoksa teknoloji sizin için o kadar önemli değil mi?
Satmak istediğinizde piyasası olacak mı?
Eğer aklınızda belli marka ve modeller varsa, öncelikle onlardan başlayın. Tanıdık galerilere bakabilir, internetten araştırabilir, çevrenizden yardım isteyebilirsiniz.
Aklınızda hiç bir marka veya model yoksa, internetteki araç karşılaştırma sitelerinden faydalanabilirsiniz. Böylece hangi aracın ne özellikleri olduğunu, birbirlerinden donanım ve fiyat olarak farklarını görebilirsiniz. Fiyat karşılaştırması da yapacağınızdan, aklınızdaki bütçe daha da yerine oturacaktır.
İstediğiniz özelliklere göre bütçenizi oluşturduktan sonra, elinizdeki miktara göre kredi almayı düşünebilirsiniz. Aracı bir galeriden almayı planlıyorsanız, kredi konusunda size yardımcı olacaklardır.
Almak istediğiniz aracı araştırırken kasko değer listesinden piyasa değerini öğrenebilirsiniz.

Araç Alırken Nelere Dikkat Edilmeli
Sıfır Araç Almak
Araba almaya karar verdiğinizde, bütçeniz yetiyorsa sıfır otomobil almaya çalışın. Fabrika çıkışlı bir araç üretici firma garantisi altında olduğundan güvenle ve uzun süre sorunsuz kullanabilir ve bakımı konusunda daha rahat olabilirsiniz.
Galerilere gittiğinizde test sürüşü yaparak arabayı alıp almama konusunda daha kolay karar verebilirsiniz.
İkinci El Araç Almak
Bütçeniz sıfır otomobil almak için yeterli değilse, aynı modelin ikinci el fiyatlarına bakabilirsiniz. Bu şekilde iyi durumda olan aracı daha ucuza satın alma şansınız olabilir. İkinci el araç alırken dikkat etmeniz gereken konular daha fazladır. Kullanılmış bir araç alacağınız için tüm kontrollerini çok iyi yapmanız gerekir.
İkinci El Araç Kontrolleri:
İstediğiniz gibi bir araç bulduğunuzu düşünüyorsanız ve bu konuda fazla tecrübeniz yoksa, araca bakmaya teknik özelliklerden anlayan bir tanıdığınızla veya bir oto tamircisi ile gitmeniz en iyisi. Daha sonra bağımsız ekspertiz yapan yerlerden tam detaylı rapor alabilirsiniz. Aracı kontrol ederken şunlara bakmanız gerekiyor:

•Kaporta: Aracın daha önceden hasar görüp görmediğini, gördüyse bu hasarın ne kadar olduğunu belirlemek için boyasına dikkatle bakın. Kaportanın iç ve dış boyalarını karşılaştırın, değişen kısımlara bakın. Kaporta üzerinde darbeli ve paslı kısımlar var mı diye araştırın.
Lastikler: Lastik dişlerine ve aşınmalara bakın. Yedek lastiği kontrol edin.
Farlar ve sinyaller: Arabanın farlarını, sinyal lambalarını, gösterge ışıklarını kontrol edin. Göstergelerin doğru çalışıp çalışmadıklarına bakın.
Sızıntı kontrolü: Aracı mümkünse yıkamaya götürün. Bunu test sürüşü esnasında da yapabilirsiniz. Yıkama sırasında camlardan su alıp almadığını kontrol edin. Bagajı da bu açıdan kontrol etmeyi unutmayın.
Servis kayıtları: Aracın servis kayıtlarını isteyebilirsiniz. Kayıtlarının olması olumlu bir özelliktir.
Diğer teknik kontroller: Aracın sahibinden izin isteyip aracı servise götürebilirsiniz. Serviste size almak istediğiniz araç hakkında detaylı bir rapor çıkartılır. Böylece değişen parçaları, elektrik aksamı, süspansiyon sistemi, tabanında ve şasesinde önemli bir hasar olup olmadığı gibi bilgileri bir uzmana onaylatabilirsiniz.
Belgeler: Aracı alırken belgelerinin tam olması önemlidir. Ruhsat, garanti belgesi, vergi makbuzlarını dikkatle inceleyerek her şeyin düzenli olduğunu garanti altına alın. Aracın temiz kağıdını isteyerek eski sahibine ait olabilecek her türlü vergi borcu, trafik cezası, OGS cezası vs. olmadığını kontrol etmeyi unutmayın.
Çalıntı olup olmadığını anlama: Aracın üzerindeki motor ve şase numaralarını, ruhsattaki motor ve şase numaraları ile karşılaştırın. Aracın çalıntı olması, paranızı tamamen kaybetmenize ve kendinizi temize çıkartmak için uğraşmanıza neden olacaktır.
İster sıfır, ister ikinci el araç alırken imzalayacağınız belgeleri dikkatle incelemeyi ihmal etmeyin. Verilen depozitonun, peşinatın, komisyonun herhangi bir anlaşmazlık halinde geri ödemesi şartlarını mutlaka yazılı hale getirin.
Son olarak, aklınıza takılan tüm konuları çekinmeden araç sahibine ve kontrolleri yapan servise sorun. Kredi sözleşmesi yapacaksanız tüm maddeleri tek tek okumadan ve her birini anladığınızdan emin olmadan imzalamayın.
Alacağınız arabanın sizi mutlu etmesi herşeyden önemlidir. Yeni arabanızı içiniz rahat bir şekilde, gönül rahatlığıyla kullanmak için önceden belli başlı kontrolleri yapmakta fayda var.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu