Yeni Haberler

Bayilerin âkıbeti

Teknolojinin gelişmesiyle aynı doğrultuda yatırımlar yapan otomotiv şirketleri, pandemi döneminde çok hızlı bir şekilde online kanalları devreye aldı ve bayileri dijitalleştirdi.

Teknolojinin gelişmesiyle aynı doğrultuda yatırımlar yapan otomotiv şirketleri, pandemi döneminde çok hızlı bir şekilde online kanalları devreye aldı ve bayileri dijitalleştirdi. Böylece klasik alış ve satış mantığı kısa bir zaman sonra tamamen değişecek. Bayilerin âkıbeti merak konusu.

Her kesimden, her fikirden, her milletten insanın mutabık olduğu bir konu varsa o da; dijitalleştiğimiz. Kovid-19 isimli virüsün de etkisiyle her alanda dijitalleşme oldukça hızlandı.

Teknolojinin ilerlemesiyle doğru orantılı hareket eden ve ciddi Ar-Ge yatırımları yapan otomotiv sektörünün de dijitalleşmeden payını almaması düşünülemezdi. Pandemi döneminde uygulanan sokağa çıkma yasağının haftası dolmadan bir bir açıklama yapan otomotiv markaları online satış kanallarını devreye aldı. Olağanüstü bir hızla bayilerini dijitalleştiren otomotiv markalarının bu hamlesi, sektörün dijitalleşmeye hazır olduğunu ortaya koydu.

BAYİ MANTIĞI DEĞİŞİYOR MU?

Dijitalleşmenin hızla büyüdüğü bir ortamda ‘klasik bayi satış mantığı bitiyor mu?’ sorularının cevabını ararken TOGG CEO’su Gürcan Karakaş’ın ‘Yerli otomobil üretim bandından indiğinde, bildiğimiz bayi sistemiyle satış yapmayacağız’ açıklamaları bir nevi cevap niteliğinde oldu.

Yine pandeminin dünyayı sardığı bu dönemde üretimi duran ve ciddi maddi kayıplar yaşayan otomotiv markalarının yüzde 100 elektrikli otomobil üretimine olan yatırımlarını ertelemesi beklenirken, aksine elektrikli otomobil yatırımlarını hızlandırdı.

ÖTV ARTIŞI BİLE SATIŞLARI ETKİLEMEDİ

Pandemi döneminde sadece bu dijitalleşmeye ve yatırımlara şaşırmadık. Avrupa otomotiv pazarı araç satışlarında neredeyse dibe vurmuşken Türkiye pazarı bir önceki yıla göre satışlarını artırdı. Öyle ki geçtiğimiz Eylül ayında 90 bin 619 adet otomobil ve hafif ticari araç satışı gerçekleşen pazarda son 20 yılın rekoru kırıldı.

Böylece hükümetin açıkladığı ÖTV matrahı güncellemesiyle ve kur farkından dolayı artan otomobil fiyatları bile satışların yukarı yönlü seyrini değiştiremedi.

Tüm bu gelişmeleri, otomotiv sektörünün geleceğini ve Türkiye otomotiv sektöründe yaşananları Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Serdar Akman’a sorduk.

SATIŞLARDA PATLAMA YAŞANMASININ BİR KAÇ NEDENİ VAR

İlk olarak otomotiv pazarıyla ilgili konuşan Serdar Akman, “Birçok markada olduğu gibi bizde de yılın ilk 9 ayında

Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Serdar Akman

talep fazlası yaşandı. Bu talep artışının sebebine baktığımızda; Ekim ayında devlet bankalarının sunmuş olduğu kredi destekleri ve özel bankaların da bu oranlara yakın rekabetçi oranlar sunması ile son 1,5 yıllık dönemde ötelenmiş alım kararlarının hayata geçmesi büyük rol oynadı. Ayrıca hali hazırda Merkez Bankası tarafından yapılan faiz indirimleri de alım iştahını artırdı” dedi.

Akman, “Honda Türkiye olarak kriz döneminde bile modellerimize olan ilgi fazlaydı. Özellikle Civic modelimize o piyasa şartların da bile yüksek talep vardı. Bu süreci de geçmiş tecrübelerimizle müşterilerimizin beklentilerini karşılama hedefi ile yönetiyoruz” diye konuştu.

ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN ARTMASIYLA ÖTV SİSTEMİ DEĞİŞECEKTİR

“ÖTV artışıyla ilgili de; ‘açıkçası bu denli bir artış’ hiç planımızda yoktu” diyen Akman, “Yüzde 50’den üst seviyeye geçiş bareminin 120 binden 130 bine çıkması beklentilerin altında kalırken, yüzde 60’dan yüzde 80’e çıkan ÖTV, sektörümüze dünya rekortmenliğini getirmiş oldu. Önümüzdeki yıllarda hibrit ve elektrikli modellerin artacak olması ile birlikte bir ÖTV değişikliği olacaktır diye düşünüyoruz” ifadesini kullandı.

TÜRKİYE GELİŞMELERİ HIZLA UYGULAYAN BİR ÜLKE 

TOGG’dan ve Türkiye’nin elektrikli şarj noktasındaki durumuyla ilgili de açıklamalarda bulunan Akman, “Türkiye, Avrupa’daki ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip eden ve hızlı bir şekilde uygulamaya geçiren bir ülke. Halihazırda ülkenin birçok noktasında şarj istasyonları görmeye başladık. Önümüzdeki yıllarda hem otomotiv firmalarının yeni çıkaracakları elektrikli modeller hem de yerli otomobilin üretim süreci, elektrikli şarj istasyonlarını ülke genelinde artıracaktır’ şeklinde konuştu.

SANAL ALIŞVERİŞ KAÇINILMAZ

Son olarak pandemiyle birlikte hızlanan dijitalleşmenin otomotiv sektörüne etkilerinden bahseden Akman şunları söyledi: “İçinde bulunduğumuz süreçte bayilerimizde birçok önlem aldık. Bunların önceliğini de dijital çözümlere odaklanmak aldı. Önümüzdeki dönemde de dijitalleşme alanında çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Şu an için satış yoğunluğu daha taşınabilir ürünlerde olan sanal alışverişler otomotivde de kaçınılmaz olacaktır. Bugün bile geldiğimiz ortamda alım kararına kadar neredeyse bütün aşamalar dijital ortamlarda tamamlanıyor. Araştırmalarını bitirmiş müşteri çok daha net ve doğru bilgilerle satış noktalarını ziyaret ediyorlar. Bu durumda da bizlerin bu müşteri talep ve davranışlarına hazırlıklı olmamız gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu