Genel

Heybetli ve güçlü görünümü ile Audi Q8 Sportback e-tron

Ajansoto.com’un bu haftaki konuğu Audi’nin ilk tamamen elektrikli seri üretim otomobili e-tron.  Heybetli görünümü ile her yerde dikkatleri üzerine çeken Q8 e-tron, başarılı performansı, güvenli yol tutuşu ile Audi ailesini daha da zirveye taşıyor.  2022 itibarı ile Q8 e-tron olarak isimlendirilmeye başlanan otomobil, görsel olarak da hafif bir makyaj geçirdi ve teknik iyileştirmeler yapılarak menzil uzatıldı.

30 DAKİKADA ŞARJ OLUYOR

Audi e-tron, sadece 30 dakika şarjla yola çıkmaya hazır olurken, lityum iyon pilleri tam şarj ile 500 kilometre üzerinde bir menzil sunuyor. Audi e-tron’un tasarım ve üretimindeki en önemli unsur, pil sisteminin düşük ve merkezi bir şekilde konumlanması.

Bu konumlama, Audi e-tron’un daha uzun bir menzile sahip olmasını mümkün kılıyor. Otomobilin yavaşladığı durumların yüzde 90’nında, geri kazanım sistemi devreye giriyor ve buradan elde edilen enerjiyi tekrar pillere geri kazandırıyor. Elektrikli SUV, sıfır karbon emisyonuna sahip ve oldukça sessiz, iki elektrikli motora sahip. Yeni nesil quattro dört tekerden çekiş sistemi de her şartta otomobile mükemmel yol tutuşu sağlıyor.

30 DAKİKADA ŞARJ OLUYOR

Fabrika verilerine göre DC 150 kW hızlı şarjla 30 dk’da yüzde 5’ten yüzde 80’e ulaşan batarya, AC şarjda ise 285 dk. (yaklaşık 5 saat) içinde sıfırdan tam doluluğa erişebiliyor. Ben aracı ZES’in DC şarj noktasında yüzde 48 doluluk oranında şarja bağladığımda sistem yüzde 100 doluluk oranına 43 dk’lık bir zaman gerektiğini gösterdi. Modellerden ilki sportif bir SUV: e-tron. Sportifliği ve günlük kullanımı bir araya getiren model elektrikli dört tekerlekten çekişle birlikte iki elektromotoruyla etkileyici bir performans ve kıvrak sürüş özellikleri sağlıyor. Büyük yüksek voltajlı batarya, 300kW güç ve WLTP sürüş döngüsünde 369-393 km arasında menzil sunuyor. Evde ve sürüş anında olmak üzere farklı şarj çözümleriyle kullanıcı, ödün vermeden elektrikli sürüşün keyfini çıkarabiliyor. Audi e-tron, spor, aile ve eğlenceye yönelik bir elektrikli SUV. 4.901 milimetre uzunluğa, 1.935 milimetre genişliğe ve 1.616 milimetre yüksekliğe sahip.

Audi e-tron Sportback, dış tasarımıyla büyük hacimli bir SUV’un gücünü dört kapılı bir coupenin zarafeti ve elektrikli bir otomobilin ilerici karakteriyle birleştiriyor. 4.901 milimetre uzunluğa, 1.935 milimetre genişliğe ve 1.616 milimetre yüksekliğe sahip. Tavan çizgisi kaslı gövde üzerinde uzanıyor, coupe tarzında arkaya doğru eğim alıyor ve dik D sütunlarına doğru akıyor. Üçüncü yan camın alt kenarı, tipik bir Sportback özelliği olarak arkaya doğru yükseliyor.

EVİNİZİN SALONU GİBİ İÇ MEKAN

Aracın iç mekânda birinci sınıf bir işçilik ve üst düzey malzeme kalitesi hemen dikkatleri çekiyor.  Sıra dışı detayların olduğu iç mekânda emniyet kemeri tokaları bile aydınlatmalı. Ön konsol, Q8’e göre biraz daha farklı, Q8’de ortadaki klima üfleçleri konsolun sağ tarafına doğru yatay çizgiyle birleştirilirken, e-tron’da ayrı bir çerçeve içine alınmış.

Bunun dışında e-tron’un orta konsolu biraz daha sürücüye dönük. Audi’nin dokunmatik ekranları son dönemdeki modern otomobiller arasında en kullanışlı olanlardan. Bunun nedeniyse kolay anlaşılır sezgisel kumandalar ve rahat okunan grafikler.

Ayrıca bu ekranlar üzerinde, geleneksel kumandaları hatırlatan “düğmeye basma” hareketi yapılırken, yine geleneksel kumandaları hatırlatan “çıt” sesinin çıkması da hoş bir detay. Orta konsolun üst kısmındaki 10.1 inçlik ekran; uygulamalar ve kameralardan geren görüntülerine ev sahipliği yaparken, alttaki 8.1 inçlik ekran da klima kumandalarına ev sahipliği yapıyor.Markanın diğer tam boy modelleriyle aynı ferahlığı ve rahatlığı sunuyor. 2.928 milimetre dingil mesafesi ile Audi e-tron, valizleriyle birlikte beş yolcuyu rahat ettiren geniş bir iç hacim sunuyor. 660 litrelik bagaj elektrikli SUV’u uzun yolculuklar için uygun hale getiriyor.

4 SÜRÜŞ MODU VAR

Audi e-tron 55 quattro’da ön ve arka aksta birer tane olmak üzere 2 elektrik motoru görev yapıyor. Toplam sistem gücü 300 kW (402 HP), toplam sistem gücü 664 Nm. 2595 kg ağırlığındaki otomobil fabrika verilerine göre 0-100 km/h hızlanmasını 5.7 saniyede tamamlayıp, maksimum 200 km/h hıza ulaşabiliyor. Efficiency, Comfort, Dynamic ve Individual (kişiselleştirme imkânı veriyor) olmak üzere 4 sürüş modu var. Gaz pedalı tepkisi özellikle Dynamic sürüş modunda etkileyici. Efficiency modunda ise enerji tüketimini kontıol altında tutabilmek için biraz daha ağırkanlı tepkiler veriyor. Otomobildeki ses izolasyonu üst seviyede ve gerek yol sesi, gerekse rüzgâr sesi çok iyi yalıtılmış. Bu otomobille yol alırken adeta hızlı trende yolculuk yapıyor hissine kapılıyorsunuz.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu