Otomobil Lastiği İşaretleri Ne anlama geliyor?
175 / 65R15U, 185 / 60R15T, 185 / 65R15S
Oldukça kafa karıştırıcı oluyor, değil mi?
Mağazadayken lastiklerinizi değiştirirken bu şifreli bilgileri duymuş olabilirsiniz. Bir araba lastiğinin yan duvarında bulunan bu işaretler lastikler üzerinde; sayılar, harfler, semboller ne olursa olsun, bir otomobil lastiği hakkında tüm önemli bilgileri içerir.
Daha iyi anlamak için bir örnek verelim
185/55 R16 83H
185: Bu, otomobil lastiğinin mm (milimetre) cinsinden maksimum genişliğidir ve yan duvardan yan duvara ölçülür. Bu, aracın yol tutuşunu, çekiş gücünü ve yakıt ekonomisini belirlediği için önemli bir sayıdır.
55: Bu, otomobil lastiği yan duvarının yüksekliğinin genişliğine göre en boy oranıdır. Bu bağlamda lastik genişliğinin% 55’i kadardır. Sayı ne kadar yüksekse, yan duvar yüksekliği de o kadar büyük olur. SUV’lar daha büyük bir yanak yüksekliğine (yüksek profilli lastik) sahiptir, böylece daha iyi konfor ve sağlamlık sağlar. Öte yandan, performans ve spor otomobil daha az lastik yüksekliğine (düşük profilli lastik) sahiptir ve bu da yol tutuşuna yardımcı olur ve yuvarlanma direncini azaltır.
R: Bu alfabe otomobil lastiğinin yapısını gösterir. Bu durumda R, Radyal anlamına gelir .
Bias Ply Lastikler B harfi ile gösterilir.
Radial Vs Bias Ply Vs Bias Kuşaklı Lastikler
Radyal Lastik, çoğu otomobil ve motosiklette bulunan en yaygın kullanılan lastiktir. Radyal lastikler, lastik sırt merkezinden 90 ° açıyla çalışan çelik kayışlara sahiptir.
Çapraz katlı veya çapraz lastik olarak da bilinen Bias-Ply , lastik sırtından 45 ° açıyla çalışan naylon kayışlara sahiptir.
Bias-Kuşaklı lastik, eğimli kat ve radyal lastiklerin bir tür melezidir. Eğimli kat ile aynı 45 ° konstrüksiyona sahiptir.
16: Bu sayı tekerlek çapını belirtir. Bu sayı, doğrudan jantın boyutuyla ilgili olduğu için en büyük öneme sahiptir.
83: Bu, bir otomobil lastiğinin yük endeksidir. Otomobil lastiğinin maksimum yük taşıma kapasitesi. Bu bağlamda 83 , 487 kg’lık maksimum yük taşıma kapasitesini ifade eder.
H: Bu otomobil lastiğinin dayanabileceği maksimum hız olan bir otomobil lastiğinin maksimum hız derecesini belirler. Burada H , maksimum 210 kmph hız anlamına gelir.
Lastikte ayrıca üretim tarihi de yazar. 2 yıl önce üretilmiş bir lastik kullanımda iyi bir performans vermeyeceğinden tercih edilmemelidir .
Araçta en önemli parçalardan bir tanesi lastiklerdir Mümkünse 60.000km veya 2 yılda bir yenilenmelidir.
Otomobil Lastiği Bakımı: En İyi 3 İpucu
Önerilen lastik basıncını koruyun Bu en bariz olanıdır. Sürücü tarafı kapı eşiğinin yanındaki bir etikette tavsiye edilen lastik basıncı bilgilerini bulun. Lastik basıncını haftalık olarak kontrol edin.
Arabanıza aşırı yükleme yapmayın Aracınızın aşırı yüklenmesi süspansiyona baskı uygulayacak ve bu da lastiklerin aşınmasına veya dengesiz aşınmasına neden olacaktır.
Tekerlek Dengeleme / Hizalama ve lastik rotasyonu; periyodik olarak tekerlekleri dengeleyin ve her 10.000 kilometrede balans ayarı yaptırın.